Εν μέσω ακατάπαυστων εχθροπραξιών στο ουκρανικό έδαφος και διαρκούς διασποράς fake news ένθεν κακείθεν, ρωσικά άρματα βρέθηκαν να προελαύνουν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανοίγοντας πυρ στην Ενεργκοντάρ, την πόλη όπου κατοικούν οι εργαζόμενοι στον σταθμό, παρά το γεγονός της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.
Αυτό ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γερασένκο, ο οποίος νωρίτερα σήμερα είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εντείνουν τις προσπάθειές για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Σύμφωνα δε με το Reuters, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι Ρώσοι επιχειρούν να σπάσουν ένα οδόφραγμα προς το εργοστάσιο που είχε ανεγερθεί από κατοίκους και Ουκρανούς στρατιώτες.
REUTERS: #Ukraine still controls two key nuclear power plants in the south of the country, including Zaporizhzhia, Europe's largest, but Russian forces are closing in, the acting head of Ukraine's state-run nuclear company Energoatom said on Thursday.
— Apex (@Apex_WW) March 3, 2022
Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, δείχνουν εκρήξεις να σημειώνονται κοντά σε πυρηνικό και ατμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας, με τον ειδησεογραφικό οργανισμό NEXTA να δημοσιεύει βίντεο, στα οποία φαίνονται πυκνοί καπνοί από εκρήξεις:
A convoy of occupants breaks through to Energodar. A fire near the #Zaporizhzhya NPP. A siren is heard. pic.twitter.com/MxuZRmAMcj
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
Με βάση τα όσα αναφέρουν στη λεζάντα, πρόκειται για ρωσικά χτυπήματα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Ενέργκονταρ.
In #Akhtyrka, a #Russian bomb hit a thermal power plant. pic.twitter.com/jDhBSXcDNq
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως η Ρωσία κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όμως οι ουκρανικές αρχές έσπευσαν να διαψεύσουν την είδηση.
Update 6: #Russia tells IAEA its military forces have taken control of territory around #Ukraine’s #Zaporizhzhia Nuclear Power Plant, Director General @RafaelMGrossi says. https://t.co/oTChJY2Kkj pic.twitter.com/o5LUNM9y24
— IAEA – International Atomic Energy Agency ⚛️ (@iaeaorg) March 2, 2022
Η Ρωσία, πάντως, έχει ήδη καταλάβει τον εγκαταλελειμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.
Λίγο μετά τις 8μμ, εξάλλου, υπήρξαν αναρτήσεις για blackout στις τηλεπικοινωνίες στην πόλη Σούμι, κοντά στο Χάρκοβο, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για τεράστιες εκρήξεις στο θερμοηλεκτρικό σταθμό και τον ηλεκτρικό υποσταθμό, που έκαναν τον ουρανό «κίτρινο και κόκκινο» για χιλιόμετρα.
⚠️ Confirmed: A telecoms blackout has just been registered across #Sumy Oblast, north-eastern #Ukraine, as residents report massive blasts at the thermal power plant and electrical substation that turned the sky 'yellow and red' for miles.
📰 Background: https://t.co/S0qJQ7CbNv pic.twitter.com/zNG42jfbIS
— NetBlocks (@netblocks) March 3, 2022
https://twitter.com/defensesentinel/status/1499474115010658305
Παράλληλα, με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας να εκτιμά ότι έρχεται επίθεση των Ρώσων στην ιστορική Οδησσό, άντρες, γυναίκες και παιδιά άρχισαν να γεμίζουν σακιά με άμμο και να τα τοποθετούν γύρω από το λιμάνι της πόλης, με σκοπό να τους χαλάσουν τα σχέδια. Μάλιστα, όπως αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανάρτησή του «η ηρωική πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει τους Ρώσους κατακτητές. Έτοιμη να τους απωθήσει και στη θάλασσα και στη στεριά».
https://twitter.com/DefenceU/status/1499420537277325319
- Δείτε ρεπορτάζ για τα fake news:
Ύποπτα σημάδια σε διπλωματικά κτίρια
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία Μάτι Μαάσικας, ανέφερε μέσω social media, ότι έχουν βρεθεί ύποπτα σημάδια σε κτίρια όπου βρίσκονται διπλωμάτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέρεται να τοποθετήθηκαν με σκοπό οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να γίνουν στόχος βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Έρχονται κι άλλες “διπλωματικές απώλειες”; Σημάδια όπως αυτά βρέθηκαν σε περισσότερα από ένα κτίρια διπλωματικών αποστολών στο Κίεβο», ήταν η δυσοίωνη πρόβλεψη του Μάτι Μαάσικας.
More "diplomatic casualties" to come? Markers like these found on more than one diplomatic mission's building in Kyiv. pic.twitter.com/Axcqgr6ZX5
— Matti Maasikas (@MattiMaasikas) March 3, 2022
Τουλάχιστον 33 οι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στο Τσερνίχιφ
Τουλάχιστον 33 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί, μέχρι αυτή την ώρα, από τα συντρίμμια κτιρίων, έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στην περιοχή Τσερνίχιφ της Ουκρανίας, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης της χώρας σε σχετική ανακοίνωσή τους. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ανασύρθηκαν και 18 τραυματίες, με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης να συνεχίζεται και τον κυβερνήτη της περιοχής να αναφέρει πως, κατά τη διάρκεια της επιδρομής, επλήγησαν και δύο σχολεία, με τον σκοπό της επίθεσης να παραμένει αδιευκρίνιστος.
⚡️33 people dead, 18 injured as of 6:20 p.m. after Russia conducts air strikes on Chernihiv residential areas, the Stare Emergency Service reports.
Video: State Emergency Service pic.twitter.com/flJUi7ixbU
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 3, 2022
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως, νωρίτερα σήμερα, ο ΟΗΕ, στον απολογισμό του, έκανε λόγο για τουλάχιστον 249 νεκρούς (17 παιδιά ανάμεσά τους) και 553 τραυματίες (οι 30 παιδιά) αμάχους στην Ουκρανία, κατά την πρώτη εβδομάδα των συγκρούσεων, υποστηρίζοντας, πάντως, πως οι πραγματικές απώλειες είναι πολύ υψηλότερες. Από την πλευρά της, η UNESCO επιβεβαιώνει τον βομβαρδισμό εκπαιδευτικών μονάδων στη χώρα, σημειώνοντας πως οι ζημιές αναμένεται να επηρεάσουν ποικιλοτρόπως τις ζωές 6 εκατομμυρίων μαθητών και 1,5 εκατομμυρίων φοιτητών.
From 24 Feb—2 March, we recorded 802 civilian casualties in context of the Russia’s military action against #Ukraine: 249 killed, incl 17 children; 553 injured, incl 30 children, mostly caused by shelling & airstrikes. Real toll is much higher. Full update—https://t.co/xvHAEImZzx pic.twitter.com/K7yRvaIvGW
— Human Rights Monitoring Mission in Ukraine (HRMMU) (@UNHumanRightsUA) March 3, 2022
Σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού, οι περισσότερες απώλειες αμάχων που καταγράφηκαν από τις 4 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου μέχρι τις 12 το βράδυ της 2ας Μαρτίου 2022 προκλήθηκαν από τη χρήση οπλικών συστημάτων που προκαλούν εκρήξεις (όπως βλήματα του πυροβολικού), πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα.
- Δείτε χαρακτηριστικά σημερινά βίντεο από την εμπόλεμη ζώνη:
Aerial footage of Borodyanka after battles and airstrikes.
Kyiv oblast#Ukraine 🇺🇦 pic.twitter.com/Smwqq1ciwS— Aleph א (@no_itsmyturn) March 3, 2022