Η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη», όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η ΔΕΕΣ, η οποία είχε ανοίξει την δίοδο.
«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
«Αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν κατάφερε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη, αφού οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός», δήλωσαν οι τοπικές αρχές.
Το δημοτικό συμβούλιο, σε ανακοίνωσή του εξήγησε πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες.
Δραματικές στιγμές στο Ιρπίν
Οι τραγικές στιγμές του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία για 11η ημέρα, αποτυπώνεται σε σοκαριστικό βίντεο από το Ιρπίν όπου ένοπλοι και άμαχοι δέχονται πυρά.
Υπενθυμίζεται ότι στην πόλη Ιρπίν, η οποία βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Κίεβο, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από γέφυρα που ανατινάχτηκε. Η γέφυρα καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν προς στο κέντρο του Κιέβου.
Επί επτά συνεχείς ημέρες, η πόλη βομβαρδίστηκε ανηλεώς, ενώ παράλληλα, σφίγγει ο κλοιός για την ουκρανική πρωτεύουσα.
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η συνομιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως «η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν». Τόνισε εκ νέου ότι η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα οι Ουκρανοί διαπραγματευτές να κρατήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και να λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα. Συμπλήρωσε δε, πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.
«Οι κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ανθρωπιστικό αποκλεισμό»
Την ίδια ώρα, στραμμένα στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, είναι τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας, με τα ουκρανικά εδάφη να πλήττονται το ένα μετά το άλλο, με φρενύρεις ρυθμούς.
Η Μαριούπολη βρίσκεται στο στόχαστρο με τους βομβαρδισμούς να μην έχουν τέλος, αφού θεωρείται στρατηγικής σημασίας πόλη. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.
«Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό»
Σύμφωνα με τον Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου, η πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς».
«Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί… Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα. Έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό. Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό την επιρροή των ρωσικών στρατευμάτων- ελέγχουν αυτόν τον οικισμό», τόνισε, όπως αναφέρει το CNN.
Επίθεση δέχεται και η περιοχή Μικολάιβ, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που θέλουν να καταλάβουν οι Ρώσοι καθώς τους οδηγεί κατευθείαν στην Οδησσό. Σε ασφυκτικό κλοιό συνεχίζει να βρίσκεται και το Κίεβο.
Ρωσικά στρατεύματα επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού
Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου. Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.
Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια. Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.
«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί»
Παράλληλα, η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram. Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία. Πλέον, δεν υπάρχει θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση. «Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι.
Η Νότια Κορέα θα επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές προς τη Λευκορωσία
Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα θα επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές προς τη Λευκορωσία επειδή το Μινσκ «στηρίζει ενεργά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το Reuters.
Το υπουργείο δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα λάβει, αλλά επεσήμανε ότι θα είναι αντίστοιχα με αυτά που έχει ήδη υιοθετήσει η Σεούλ εναντίον της Ρωσίας.
Η Ρωσία κατέστρεψε την αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιβ
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ και συνέχισε: «Το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα. Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας».
Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.
Την ίδια ώρα, το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού δεν έχει ανακοινώσει τα θύματα από την ουκρανική πλευρά.
ΠΟΥ: «Ιατρικές υποδομές έχουν γίνει στόχος επιθέσεων»
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει αρκετές επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στην Ουκρανία και ερευνά άλλες», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
«Από τις επιθέσεις αυτές προκλήθηκαν πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί», πρόσθεσε ο Τέντρος σε ανάρτησή του στο Twitter. Μάλιστα κατήγγειλε ότι οι επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας ή εργαζομένων παραβιάζουν την ιατρική ουδετερότητα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ωστόσο, στη σύντομη ανάρτησή του ο Τέντρος δεν αναφέρθηκε ευθέως στη Ρωσία.
Δραματικό μήνυμα από τον Ζελένσκι
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με νέο μήνυμά του κάλεσε τους πολίτες και τον στρατό να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην πάει η χώρα στον εχθρό.
Στο νέο του μήνυμα αναφέρει: «Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία. Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσους αντιστέκονται και πιστεύουν σε αυτόν τον αγώνα».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αυταπάρνηση των πολιτών της χώρας. «Όταν δεν έχεις όπλο, αλλά σου απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις… Αυτός είναι ο λόγος που η κατάληψη είναι προσωρινή. Ο λαός μας δεν κάνει πίσω. Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη. Σε όλους όσους μπορούν να μας ακούσουν, που η μνήμη τους δεν έχει σβήσει από την προπαγάνδα, που δεν τους έκλεισε τα μάτια ο φόβος, που η ψυχή τους δεν παραμορφώθηκε από τον κυνισμό — Πολέμησε. Παλέψτε για τα δικαιώματά σας! Για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία! Μαζί με την Χερσώνα, μαζί με το Μπερντιάνσκ, μαζί με το Κίεβο και όλες τις υπόλοιπες ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται τίποτα» τόνισε και συνέχισε: «Ξέρω ότι πολλοί από εσάς πιστέψατε ότι η Ουκρανία σας μισεί. Υποτίθεται ότι θα σας επιτεθεί. Υποτίθεται ότι θα σας καταστρέψει. Οι ψεύτες στη ρωσική τηλεόραση μιλούν γι’ αυτό κάθε μέρα. Ψεύτες. Είναι δουλειά τους να σου λένε ψέματα κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πεπρωμένο σου. Σας είπαν ότι καταστρέφουμε πόλεις. Κοιτάξτε το Χάρκοβο. Το Τσερνίβιν… Μας σκότωναν. Σκότωναν παιδιά. Το έκαναν μπροστά στα μάτια σας. Προστάτευστε τον εαυτό σας! Διαφορετικά, θα πάρει και τη ζωή σας. Τα σπίτια σας».
«Πτώματα παντού»
«Χθες το βράδυ, οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται ακόμα στη Μαριούπολη, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε πως οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτα για να πιουν νερό. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως έφτασαν σε σημείο να μαζέψουν και να λιώσουν χιόνι, δεν υπάρχει, ρεύμα και τροφή, ενώ οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει πολλά μαγαζιά.
Η πολιορκία της Μαριούπολης έρχεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο, συναντώντας επίμονη αντίσταση και μερικές φορές βομβαρδίζουν πολυκατοικίες, συμπεριλαμβανομένης της Τσέρνιγιβ, 150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, όπου δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Μια δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε εκεί σήμερα είδε σκηνές καταστροφής σε κατοικημένες γειτονιές -ενώ η Μόσχα λέει ότι δεν τις στοχεύει- σε αυτήν την πόλη των 300.000 κατοίκων που άδειαζε συστηματικά, δημιουργώντας φόβους ότι το Κίεβο θα έχει την ίδια μοίρα. «Υπήρχαν πτώματα παντού στο έδαφος. Βρίσκονταν στην ουρά για το φαρμακείο, εδώ, και πέθαναν όλοι», λέει ο Σεργκέι, ένας επιζών εντελώς αποπροσανατολισμένος ακόμα από το συνεχές ουρλιαχτό των σειρήνων, μιλώντας για επικείμενη επιδρομή.
Visa και Mastercard αναστέλλουν κάθε δραστηριότητα στην Ρωσία
Οι παγκόσμιοι κολοσσοί του τομέα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastecard ανακοίνωσαν χθες πως διακόπτουν κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία, μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε με την Ουκρανία.
Η Mastercard «αποφάσισε να αναστείλει το δίκτυο υπηρεσιών (της) στη Ρωσία», ενώ η Visa θα «αναστείλει όλες τις συναλλαγές» με τις κάρτες που εκδίδει «τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με δελτία Τύπου των δύο εταιρειών.