Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι πιέζει επιτακτικά την Δύση να επιβάλλει μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προκειμένου τα ρωσικά αεροσκάφη να μην μπορούν να επιχειρούν.
Ζώνες απαγόρευσης πτήσεων μπορεί να κηρύσσονται σε καιρό ειρήνης για προστασία μεγάλων γεγονότων. Όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων.
Σε καιρό πολέμου όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και όποτε αυτό έχει συμβεί, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, ακόμα και από δυτικούς αξιωματούχους.
Ουδείς φυσικά αμφισβητεί ότι η ρωσική εισβολή είναι μια βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο όμως ισχύει και για την οποιαδήποτε επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από το έδαφος της Ουκρανίας, εάν αυτή δεν συμφωνηθεί με ομοφωνία από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Πράγμα φυσικά που είναι αδύνατον να συμβεί, λόγω ακριβώς της παρουσίας της Ρωσίας αλλά και της Κίνας.
Οι νατοϊκές χώρες λοιπόν έχουν απόλυτο δίκιο που απορρίπτουν αυτή την πρόκληση Ζελένσκι, διότι η επιβολή no fly zone επάνω από την Ουκρανία ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στην Ρωσία.
Στο πρόσφατο παρελθόν no fly zone έχουν εφαρμοστεί στις ακόλουθες περιπτώσεις, όπως περιγράφει η εφημερίδα Καθημερινή:
Μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, ΗΠΑ και σύμμαχοι εφάρμοσαν δύο no-fly zones στο Ιράκ γι να αποτραπούν επιθέσεις κατά θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων. Αυτό επεβλήθη χωρίς τη στήριξη του ΟΗΕ
Το 1992 στις βαλκανικές συγκρούσεις μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τα Ηνωμένα Εθνη πέρασαν ψήφισμα που απαγόρευσε τις πτήσεις χωρίς άδεια πάνω από τον εναέριο χώρο της Βοσνίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε επίσης μία no-fly zone το 2011 ως τμήμα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη.
Οι επιβληθείσες ζώνες σε Βοσνία και Λιβύη είχαν περιφρουρηθεί από νατοϊκές δυνάμεις.
Καθίσταται εύλογη λοιπόν η άρνηση των χωρών της Δύσης να ικανοποιήσουν την απαίτηση Ζελένσκι, που ουσιαστικά ζητά την κήρυξη Ενός παγκοσμίου πολέμου που θα έχει ολέθριες συνέπειες και για τον ίδιο του τον λαό.