Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, ωστόσο οι ελπίδες επιτυχίας των συνομιλιών χαρακτηρίζονται απειροελάχιστες. Κι αυτό γιατί ότι ο ρώσος πρόεδρος θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση το Κίεβο να αποδεχθεί όλες τις ρωσικές αξιώσεις, ιδίως αυτές για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την ανακήρυξη της ουδετερότητας της χώρας.
Συγκεκριμένα, στις 16:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν οι νέες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Μία ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για συνομιλίες με Ουκρανούς διαπραγματευτές, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλέστηκε την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης πτήσεων αεροσκαφών Flightradar.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν, στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο προς το παρόν αυτό δεν έχει συμβεί, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.
Οι τέσσερις όροι του Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θέσει τέσσερις όρους για να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της ώστε να κατοχυρώσει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Παραμένουν κλειστοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Την ίδια ώρα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ διαμηνύει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία.
Η Βερεστσούκ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεσης ανάγκης να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. «Εκπρόσωποι του ΟΗΕ συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις», είπε.
Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των πόλεων, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΟΗΕ, ζητώντας επειγόντως την ασφαλή διέλευση.
Γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων μετά από δύο ημέρες αποτυχημένων εκεχειριών που είχαν σκοπό να επιτρέψουν τους αμάχους να τραπούν σε φυγή. Τέτοιοι διάδρομοι είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την παροχή βοήθειας όπως νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
«Απαιτούνται επειγόντως αξιόπιστα και προβλέψιμoι τόποι που δεν μαίνονται συγκυρούσεις και ασφαλής διέλευση για τη μετεγκατάσταση ανθρώπων των οποίων οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο και για την παροχή σωτήριων προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε σήμερα σε ένα δελτίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) , με βάση πληροφορίες που έλαβε μέχρι χθες Κυριακή.
Το «ανήθικο τέχνασμα» που καταγγέλει το Κίεβο
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα νέους διαδρόμους που οδηγούν στην ίδια την χώρα της και τη σύμμαχό της Λευκορωσία, κατήγγειλε το Κίεβο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως ανήθικο τέχνασμα.
To OCHA είπε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικοί εταίροι και η ουκρανική κυβέρνηση εντείνουν τις δραστηριότητες παροχής βοήθειας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν μερικούς από αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, περίπου 30 φορτηγά εφοδιασμένα με βοήθεια δεν μπόρεσαν να εισέλθουν λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, ανέφερε το OCHA. Σε άλλα μέρη, οι προμήθειες νερού και βασικών φαρμάκων εξαντλούνταν, συμπεριλαμβανομένου ενός ψυχιατρείου στην Μποροντιάνκα, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου υπάρχουν εκατοντάδες ασθενείς, από τους οποίους ορισμένοι χρειάζονται 24ωρη βοήθεια. Τα αποθέματα οξυγόνου για ασθενείς με κορωνοϊό και άλλους ήταν επίσης «απελπιστικά χαμηλά» και οι συγκρούσεις έχουν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ανέφερε.
Τουλάχιστον 5.000 άτομα συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις
Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες σε 69 πόλεις της Ρωσίας επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.
Περίπου 2.300 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα χθες και 1.253 στη Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Τουλάχιστον 320 από αυτούς πέρασαν τη νύκτα στα αστυνομικά τμήματα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
#Russia More than 2000 people have been detained in Russia during anti-war protests. This is Moscow. This man is singing the state anthem of #Ukraine pic.twitter.com/4rndvpdK2v
— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) March 6, 2022
Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό συλλήψεων μέσα σε μία ημέρα, πολύ υψηλότερο από αυτόν που είχε καταγραφεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που ξέσπασαν στις αρχές του 2021 στη Ρωσία κατά της σύλληψης του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.
In #Russia, there have been anti-war #protests happening every single day since Russian forced invaded #Ukraine on 24 February. Today, Russian police detained 4,553 protesters in 63 cities, incl. 2,099 in #Moscow and 1,164 in #StPetersburg:https://t.co/Ml3uwezYFT pic.twitter.com/lAx5Kq6iSX
— Alexander Kokcharov (@alex_kokcharov) March 6, 2022
Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία του πολέμου.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ρωσίας. Για να καταστείλει κάθε μορφή διαφωνίας το ρωσικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την Παρασκευή νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον στρατό, με ποινές που μπορούν να φτάσουν έως και τα 15 χρόνια κάθειρξη.
Προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, με τον νόμο να στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.
Κίνα: «Η φιλία με τη Ρωσία είναι “ισχυρή σαν βράχος”»
«Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι ισχυρή σαν βράχος και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σήμερα.
Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αποφέρει οφέλη και συμβάλλει στην ευημερία των λαών και των δύο χωρών, τόνισε ο Κινέζος υπουργός στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι τρίτοι δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα.
«Ανεξαρτήτως του πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική αποφασιστικότητά τους και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία», εξήγησε ο Ουάνγκ.
Νωρίτερα, η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τη χαρακτηρίσει «εισβολή», ενώ παράλληλα έχει ζητήσει από τις δυτικές χώρες να σεβαστούν «τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της».
Μάλιστα, ο Ουάνγκ επεσήμανε ότι τα αίτια «της κατάστασης στην Ουκρανία» είναι «περίπλοκα» και δεν δημιουργήθηκαν εν μία νυκτί. «Η επίλυση περίπλοκων προβλημάτων απαιτεί ηρεμία και λογική και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και να επιδεινώνουμε τις διαφωνίες», τόνισε ο Κινέζος υπουργός.
«Εντός ημερών»
Στην πρωτεύουσα, ο ουκρανικός στρατός διαμηνύει πως είναι έτοιμος να καταστρέψει την τελευταία γέφυρα που συνδέει την πόλη με τις δυτικές επαρχίες, για να φρενάρει την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Το επιτελείο αναμένει τη ρωσική έφοδο «εντός ημερών». «Αν λάβουμε διαταγή, ή αν δούμε τους Ρώσους να προελαύνουν, θα την ανατινάξουμε (…) με όσα περισσότερα άρματα του εχθρού πάνω της είναι δυνατό», δήλωσε ο λοχίας «Κάσπερ», μέλος μονάδας ουκρανών εθελοντών.
Σκληρές μάχες διεξάγονταν όλη μέρα χθες στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ειδικά γύρω από τους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη Ζιτόμιρ (150 χλμ. δυτικά) και την Τσερνιγκίβ (150 χλμ. βόρεια).
«Ήταν τρομακτικό, φοβηθήκαμε πολύ»
Σε δυτικά προάστια του Κιέβου, ιδίως στο Ιρπίν, βομβαρδίζονταν κτίρια «από το πρωί ως το βράδυ, κατόπιν μπήκε άρμα μάχης». «Ήταν τρομακτικό, φοβηθήκαμε πολύ. Νομίζαμε ότι δεν θα καταφέρναμε να φύγουμε» ζωντανοί, είπε η Τατιάνα Βοζνιουτσένκο, κάτοικος του προαστίου αυτού, ηλικίας 52 ετών.
Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν σήμερα το χωριό Τούζλι, στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, ο Σεργκέι Μπρατσούκ. Εξήγησε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο «κρίσιμες υποδομές».
Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η εφημερίδα Wall Street Journal, υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει στρατολογήσει σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στην άλλη πλευρά, το Κίεβο κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες «εθελοντές» ξένους που πήγαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών της.
Επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν
Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Πούτιν διεμήνυσε ότι εννοεί να «επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία, είτε με διαπραγμάτευση, ή με τον πόλεμο», σύμφωνα με το Ελιζέ.
Πάντως διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εργοστασίων και δήλωσε έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες του ΔΟΑΕ για την προστασία των (πυρηνικών) σταθμών.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επίσης αρνήθηκε εκ νέου ότι ο ρωσικός στρατός «βάζει στο στόχαστρο αμάχους» και επέμεινε ότι «επαφίεται στους Ουκρανούς η ευθύνη να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Πετρέλαιο και χρυσός στα ύψη
Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και η σχεδόν πλήρης διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αργού προκαλούν την ανάφλεξη της τιμής του πετρελαίου. Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας άγγιξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα 140 δολάρια, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το απόλυτο ρεκόρ της τιμής του.
Οι βασικοί δείκτες σε χρηματιστήρια της Ασίας (Τόκιο, Χονγκ Κονγκ…) έπεφταν κατά 3% και πλέον νωρίτερα, ενώ ο χρυσός, αξία-ασφαλές καταφύγιο, τιμάται πλέον πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά.
Αν και, στη θεωρία τουλάχιστον, το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις μέχρι σήμερα, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές λιγόστεψαν δραστικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα, αγοράζοντας 100.000 τόνους ρωσικού αργού, προκαλώντας την οργή της ουκρανικής κυβέρνησης.