Μέσω νέου διαγγέλματος ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξαπέλυσε ξανά επίθεση στη Δύση για την, όπως υποστηρίζει, απραξία της για τα όσα γίνονται στην Ουκρανία:
«Ενώ οι Ρώσοι ευθύνονται για τις δολοφονίες, την ευθύνη μοιράζονται εκείνοι που επί 13 ημέρες στα δυτικά γραφεία τους δεν μπόρεσαν να εγκρίνουν μια προφανώς απαραίτητη απόφαση (σ.σ. το κλείσιμο του εναέριου χώρου), που δεν έσωσαν τις πόλεις μας από αυτές τις βόμβες και τους πυραύλους – αν και μπορούν … Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού μας απαγορεύει να χρησιμοποιούμε το έμβλημά τους στα οχήματα της ανθρωπιστικής αποστολής. Είναι πολύ αποκαλυπτικό. Μερικοί άνθρωποι με επιρροή θα προτιμούσαν να διαγράψουν την Ουκρανία».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ουκρανός τόνισε: «Αν ο κόσμος παραμεριστεί, θα χάσει τον εαυτό του. Για πάντα. Γι’ αυτό, υπάρχουν αξίες χωρίς όρους. Για όλους το ίδιο. Αυτές είναι η ζωή, πρώτα και κύρια. Το δικαίωμα στη ζωή για όλους. Ακριβώς αυτό για το οποίο παλεύουμε στην Ουκρανία. Ακριβώς αυτό που θέλουν να μας στερήσουν αυτοί οι αδύναμοι εισβολείς. Ακριβώς αυτό που χρειάζεται να προστατευτεί ο κόσμος».
«Η Ρωσία ετοιμάζεται να διακόψει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους»
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας προειδοποίησε πως αν και το πρώτο στάδιο της εκκένωσης του Σούμι έχει ξεκινήσει, η Ρωσία «ετοιμάζεται να διαταράξει» τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών και Ασφάλειας Πληροφοριών στην Ουκρανία δήλωσε ότι παρόλο που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επισήμως συμφωνήσει με τον ανθρωπιστικό διάδρομο, η Ιρίνα Βέρεστσουκ έχει προειδοποιήσει: «Η ρωσική πλευρά ετοιμάζεται να διακόψει το έργο των ανθρωπιστικών διαδρόμων και να χειραγωγήσει τη διαδρομή για να αναγκάσει τους ανθρώπους να πήγαινε από την άλλη πλευρά».
However, Deputy Prime Minister of Ukraine Irina Vereshchuk warns that "the Russian side is preparing to disrupt the work of humanitarian corridors and manipulate the route to force people to go the other way."
— SPRAVDI — Stratcom Centre (@StratcomCentre) March 8, 2022
Από την πλευρά του, το ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός κατά την εκκένωση του Σούμι:
«Συμφωνήθηκε σήμερα ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση αμάχων, συμπεριλαμβανομένων ξένων φοιτητών, από το Σούμι στην Πολτάβα. Καλούμε τη Ρωσία να τηρήσει τη δέσμευσή της για κατάπαυση του πυρός, να απόσχει από δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας».
A humanitarian corridor to evacuate civilians, including foreign students, from Sumy to Poltava has been agreed today. We call on Russia to uphold its ceasefire commitment, to refrain from activities that endanger the lives of people and to allow the delivery of humanitarian aid. pic.twitter.com/W6ArLPKtBq
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) March 8, 2022
Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Έχουν σκοτωθεί 12.000 Ρώσοι
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι 12.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, στην τελευταία του εκτίμηση για τις απώλειές τους, μέχρι σήμερα.
Υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει επίσης 48 αεροσκάφη, 80 ελικόπτερα, 303 άρματα μάχης, 1.036 οπλισμένα οχήματα, 120 πυροβόλα και 27 συστήματα αντιαεροπορικού πολέμου.
Information on Russian invasion
Losses of the Russian occupying forces in Ukraine, March 8 pic.twitter.com/YnVcviyIRk
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) March 8, 2022
«Έσπασε» το όριο των 2 εκατ. προσφύγων
Το όριο των δύο εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρισης, ξεπεράστηκε σήμερα δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.
Today the outflow of refugees from Ukraine reaches two million people.
Two million.
— Filippo Grandi (@FilippoGrandi) March 8, 2022
«Αν ο πόλεμος συνεχίσει θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν πόρους και συνδέσεις. Αυτή θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση για να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον και θα υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη για όλους στην Ευρώπη και πέραν αυτής», τόνισε.
Ο Γκράντι, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από επίσκεψή του στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, τρεις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, δήλωσε επίσης ότι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, στη Βοσνία και στο Κόσοβο, είχαν επίσης προκαλέσει τεράστια κύματα προσφύγων, «ίσως δύο ή τρία εκατομμύρια, αλλά σε περίοδο 8 ετών. Τώρα πρόκειται για 8 μέρες», επισήμανε.
«Κι άλλες περιοχές του κόσμου το έχουν δει αυτό, αλλά στην Ευρώπη είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε.