Μια «τελική» εκδοχή της πρότασής της για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία έχει προσφέρει η Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Jerusalem Post», με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να είναι πλέον εκείνος στον οποίο πέφτει το βάρος της αποδοχής ή απόρριψής της.
Όπως αναφέρουν οι πηγές της αγγλόφωνης ισραηλίτικης εφημερίδας, η πρόταση κρίθηκε «δύσκολη», αλλά όχι «αδύνατη», καθώς είναι μεν χειρότερη από αυτό που θα έπαιρνε ο Ζελένσκι πριν από την εισβολή, αλλά, ούτως ή άλλως, «τα χάσματα μεταξύ των πλευρών δεν είναι μεγάλα». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να σταματήσουν και έδωσε εντολή για κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου να περιμένει την απόφαση του Ζελένσκι.
Στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Ουκρανίας απορρίψει την πρόταση, η υπόθεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας», είναι πολύ πιθανό να γίνει πραγματικότητα. Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα διατάξει τον στρατό του να… πατήσει το γκάζι και να «αλλάξει το πρόσωπο της Ουκρανίας». Ο Ζελένσκι είναι διχασμένος, δήλωσαν οι πηγές, καθώς από τη μία πλευρά απολαμβάνει τεράστια δημοτικότητα και έχει γίνει ο νέος…. «Τσε Γκεβάρα», από την άλλη, όμως, γνωρίζει πολύ καλά ποιο ήταν το τέλος του Αργεντινού αντάρτη και ηγέτη της επανάστασης.
Αν δεχτεί την πρόταση, ο Ζελένσκι μπορεί να οχυρώσει μεν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, θα πρέπει, ωστόσο, να πληρώσει βαρύ τίμημα, ανέφεραν οι πηγές. Οι υποθέσεις είναι ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, να αναγνωρίσει επίσημα τους φιλορώσους αντικαθεστωτικούς στην Ουκρανία, να δεσμευτεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να συρρικνώσει τον στρατό του και να δηλώσει ουδετερότητα. Αν, όμως, την αρνηθεί, η έκβαση μπορεί να είναι τρομερή: χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πεθάνουν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα του να χάσει εντελώς την ανεξαρτησία της.
Σύμφωνα με τις πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, το ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ στη Μόσχα δεν είχε ως στόχο τη διαμεσολάβηση μεταξύ των πλευρών και καμία πρόταση διαιτησίας δεν προσφέρθηκε επισήμως. Αντίθετα, το ταξίδι είχε ως στόχο να πάρει μια ιδέα για τη θέση του Πούτιν, την ψυχολογική του κατάσταση και τις κόκκινες γραμμές του και να τις αναφέρει στη Δύση.
Πολύ πιο σοβαρές οι πραγματικές διαπραγματεύσεις
Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνονται απευθείας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι λέει η Δύση. Το Κίεβο δεν έχει μοιραστεί με τη Δύση τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν θέλει να θολώσει την παγκόσμια αίσθηση έκτακτης ανάγκης. Στην πραγματικότητα, όμως, οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι απαιτήσεις του Πούτιν και ξέρουν ότι είναι αναγκασμένοι να πρέπει να πάρουν μια δραματική απόφαση τις επόμενες ημέρες. Κανείς δεν θα πιέσει τους Ουκρανούς, είπαν οι πηγές. Η απόφαση είναι ξεκάθαρα του Ζελένσκι.
Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος και οι αυξανόμενες επιπλοκές μετά την εισβολή δεν θα τον αποτρέψουν. Αντιθέτως, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, οπότε όσο ο πόλεμος γίνεται πιο δύσκολος και οι απώλειες αυξάνονται, τόσο περισσότερο θα πιέζεται να επιδείξει πραγματικά επιτεύγματα.
Η εντύπωση είναι ότι, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για μια γρήγορη νίκη επί του ουκρανικού στρατού αποδείχθηκαν λανθασμένες, ο Πούτιν είναι αποφασισμένος όσο ποτέ άλλοτε.
*πηγή: Jerusalem Post