Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται προ των πυλών του Κιέβου, την ώρα που ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά και πολλές άλλες πόλεις.
Στη βορειοδυτική πλευρά της ουκρανικής πρωτεύουσας, οι σφοδροί βομβαρδισμοί εδώ και πάνω από μία εβδομάδα έχουν καταστρέψει ολόκληρες συνοικίες.
https://twitter.com/nexta_tv/status/1502006827504087046
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τις εργατουπόλεις –όπως την Μπούτσα και το Ιρπίν– και έφτασαν στην πρωτεύουσα, όπου η κατάσταση ήταν πιο ήσυχη. Αλλά δεν είναι πλέον.
Οι σειρήνες ηχούν συνεχώς στο Κίεβο και η αναμονή για τη φημολογούμενη μεγάλη ρωσική επίθεση… τσακίζει κόκαλα.
https://youtu.be/aKNWmNvH7gA
https://youtu.be/vbX8Yd54Bio
Σε ότι αφορά τις ουκρανικές εκκλήσεις για κλείσιμο του εναέριου χώρου, η άρνηση των ΗΠΑ είναι σαφής εδώ και μέρες, αλλά ξεκαθαρίστηκε και από τον διευθυντή πληροφοριών των ΗΠΑ: Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν θα προστατεύσει την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Σκοτ Μπέριερ, οι περισσότερες ρωσικές επιθέσεις προέρχονται από τη στεριά και όχι από τον αέρα. «Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν θα προστατεύει από πυραύλους, ρουκέτες και πυροβολικό», σχολίασε ενώπιον της Γερουσίας.
Περάστε κόσμε… στη Ρωσία
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία, στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος), όπως μεταδίδει το Interfax.
Η ουκρανική κυβέρνηση είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση της Μόσχας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη, πως οι ρωσικές προτάσεις για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Ουκρανία προς τη Ρωσία είναι «παράλογες».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Όσον αφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς άλλους προορισμούς, η Μόσχα διευκρινίζει ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.
Θέλει να μεσολαβήσει και η Νότια Αφρική λόγω BRICS
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα την εκτυλισσόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Βάσει των σχέσεων που έχουμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ως μέλος των BRICS, η Νότια Αφρική προσεγγίστηκε για να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο», αναφέρει ο Ραμαφόζα στον λογαριασμό του στο LinkedIn.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η χώρα του θεωρεί πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω διαμεσολάβησης και διαπραγματεύσεων.
🇷🇺🇿🇦 📞 Presidents Vladimir #Putin & @CyrilRamaphosa spoke over the phone.
The leaders reaffirmed commitment to further develop strategic #partnership, noting, readiness to expand trade & economic cooperation, as well as joint #COVID19 response efforts.https://t.co/y7Aw8IzjyD pic.twitter.com/tkELkE5RlD
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) March 10, 2022
Ουκρανοί συντηρητές θα προσεγγίσουν το Τσερνόμπιλ
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι συμφώνησε να επιτρέψει σε μια ομάδα Ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι οι επικοινωνίες με το Τσερνόμπιλ αλλά και με τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια ήταν προβληματικές και ότι η κατάσταση ήταν ανησυχητική.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ σκοπεύει να παρουσιάσει εντός των επόμενων ωρών τις προτάσεις της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Μια συνάντηση είναι πιθανόν να οργανωθεί «πολύ σύντομα», είπε ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι.
«Είναι ενθαρρυντικό ένα σημαντικό πράγμα: η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να εργαστούν μαζί μας και συμφώνησαν να συνεργαστούν» με την ΙΑΕΑ, είπε ο Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά το ταξίδι του στην Τουρκία όπου συναντήθηκε, ξεχωριστά, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντμίτρι Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», πρόσθεσε.
Ερυθρός Σταυρός: Η κατάσταση στη Μαριούπολη
Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
«Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», είπε ο Σάσα Βολκόφ, από τη Μαριούπολη, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης. «Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό (…) Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους», συνέχισε.
Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη», είπε ο Βολκόφ που εργάζεται για τον Ερυθρό Σταυρό. Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, πρόσθεσε.
Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε και συχνά μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
#Rusya'nın #Mariupol Hastanesi'ni bombalamasına #Zelenski'den tepki: "Çocuklar, enkaz altında kaldı!" #Dünyayaaçılangözünüz #AlAinAlİhbariye pic.twitter.com/q7gKKO70Zn
— Alain Türkçe (@AlainTurk) March 10, 2022
Αγωνία και στο Χάρκοβο
Ο δήμαρχος του Χάρκοβο Ιγκόρ Τερεκόφ δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 400 κτήρια κατοικιών στην πόλη
«Πολλοί άνθρωποι ρωτούν πού θα ζήσουμε. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ήδη σκεφτόμαστε πού θα στεγάσουμε τους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά ο Τερεκόφ.
Comparison image that shows the same location and the roughly the same angle of the image. I've used Google Streetview imagery that was captured in June, 2015. Coords: 50.004019, 36.235739 pic.twitter.com/KEHY62mICn
— Guy Agam Fusfus (@gfusfus) March 10, 2022
Προετοιμάζονται στην Οδησσό
Στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού, της πόλης που οχυρώνεται μέρα με τη μέρα για να αποκρούσει την επερχόμενη ρωσική επίθεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχων, βρέθηκε η αποστολή της ΕΡΤ.
Οι κάτοικοι μεριμνούν και τα ιστορικά μνημεία τους, θέλοντας να τα προφυλάξουν από τα εχθρικά πυρά.
Πάνω από 80.000 έφυγαν από τις εμπόλεμες ζώνες σε ένα 48ωρο
Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ουκρανική κυβέρνηση.
Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.
Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.
10 березня із Сум “зеленим коридором” виїхали 2664 автомобілі, 54 — автобуси. Усього понад 12 тис людей. Це — колони з Краснопілля, Тростянця та обласного центру.
Рятувальники упродовж дня надавали активну допомогу громадянам, які бажали виїхати. pic.twitter.com/cmGdE9a2Ei— DSNS.GOV.UA (@SESU_UA) March 10, 2022
Με τη σειρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι είπε στην εθνική τηλεόραση: «Πάνω από 400.000 άμαχοι έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, κυρίως από ενεργές ζώνες μάχης. Έχουν εκκενωθεί κυρίως από περιοχές όπου υπάρχει συνεχής μάχη».
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμα:
- Προσωρινή αύξηση σε ενέργεια και βενζίνη βλέπει ο Λευκός Οίκος
- Η Κάμαλα Χάρις ξεκαρδίστηκε στα γέλια όταν ρωτήθηκε για τους Ουκρανούς πρόσφυγες!
- «Πάγωσαν» στο Mega με όσα είπε ο Λιάτσος για την έγκυο και τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο
- Σύνοδος Κορυφής: «Ναυαγεί»(;) η έκδοση ευρωομολόγου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία βοήθεια στη «βιοασφάλεια», λέει η επικεφαλής της DNI
- O Ερντογάν ξεθάρρεψε και ζήτησε από τον Μπάιντεν την άρση των κυρώσεων σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας!
- Ο Μητσοτάκης δεν διδάχτηκε από τις πρόσφατες τραγωδίες
- Μία «ανάσα» από το Κίεβο ο ρωσικός στρατός
- Πώς να αποφύγουμε τις διαδικτυακές απάτες με δήθεν συγκέντρωση χρημάτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Μεγάλη δημοσκόπηση για τα Fake News του πολέμου στην Ουκρανία