Ήττα του Βλαντιμίρ Πούτιν προβλέπει ο Ίλια Πονομάρεφ, πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, πρώην αντιπρόεδρος της Yukos Oil και αντίπαλος του Πούτιν, υποστηρίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος «έχει ήδη χάσει» τον πόλεμο, αφού «η όλη στρατιωτική του στρατηγική είναι ένα τεράστιο φιάσκο».
Ο Ίλια Πονομάρεφ, ο οποίος αν και Ρώσος ζει στην Ουκρανία από το 2016, σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, σε αντίθεση με τον Πούτιν που βρίσκεται στη λάθος πλευρά της. «Έχουμε εμπλακεί σε έναν πόλεμο των δυνάμεων του καλού ενάντια στις δυνάμεις του κακού και πρόκειται να νικήσουμε. Επέλεξα την Ουκρανία γιατί είναι το καλύτερο μέρος για να ρίξουμε το καθεστώς του Πούτιν», τονίζει ο Πονομάρεφ.
Ilya Ponomarev: Nato must establish a no-fly zone. This is a lesser evil, which will reduce the risk of escalation instead of increasing it. Because Putin will see that the West is no longer afraid of him." https://t.co/1jVdK53ya8
— John Gaynard (@jfitzgaynard) March 11, 2022
«Θα μπορούσε να είχε παραμείνει στην εξουσία μέχρι το θάνατό του. Όμως ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και θα είναι μοιραίος για αυτόν, γιατί δεν θα επιβιώσει. Θα εκπλαγώ, αν θα είναι ακόμα στο Κρεμλίνο την επόμενη χρονιά», υποστηρίζει ο ίδιος, ενώ θαυμάζει, όπως λέει, τη μεταμόρφωση, από την έναρξη του πολέμου, του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
«Δεν ήταν καλός στο να διοικεί τη χώρα σε καθημερινή βάση σε καιρό ειρήνης. Είχε καλές προθέσεις, αλλά οι δρόμοι προς την κόλαση είναι στρωμένοι με καλές προθέσεις. Από την αρχή της σύγκρουσης, είναι κουρασμένος, αλλά είναι έξυπνος, θαρραλέος και η φωνή του είναι σωστή. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτή την κατάσταση», λέει, πλέκοντας το εγκώμιο του Ζελένσκι.
«Άρρωστος, με ένα πυρηνικό κουμπί» ο Ρώσος πρόεδρος
Από την άλλη, ο Πονομάρεφ κρίνει ότι η Δύση υιοθέτησε μια «προδοτική και δειλή στάση» απέναντι στον Ζελένσκι «λυγίζοντας», όπως αναφέρει, «μπροστά στις απειλές του Πούτιν και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για πόλεμο». Χαρακτηρίζει δε τον Πούτιν «άρρωστο, με ένα πυρηνικό κουμπί», τον οποίον, όπως σημειώνει, «αν δεν τον σταματήσουμε εδώ, θα επιτεθεί (και) στις Bαλτικές χώρες και θα προκαλέσει την κατάρρευση της τρέχουσας διεθνούς τάξης».
Πιστεύει, τέλος, ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, το οποίο και θεωρεί ως «μικρότερο κακό, που θα μειώσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης, αντί να τον αυξήσει», καθώς, όπως τονίζει, «ο Πούτιν θα δει ότι η Δύση δεν τον φοβάται πλέον».