«Εμπάργκο στις πτήσεις εσείς; Air Serbia εμείς» θα μπορούσαν κάλλιστα να λένε οι (πλούσιοι) Ρώσοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν στας Ευρώπας, καθώς, χάρη στη Σερβική αεροπορική εταιρεία, μπορούν να παρακάμψουν την απαγόρευση πτήσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση από και προς τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η Σερβία όχι μόνο δεν είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά και έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την ώρα που τα αεροπλάνα της είναι ελεύθερα να διασχίζουν τον εναέριο χώρο της Ένωσης, καθιστώντας τη χώρα αυτή των Βαλκανίων «τον μόνο ευρωπαϊκό αεροπορικό διάδρομο που έχει μείνει ανοιχτός στη Ρωσία», σύμφωνα με τον «Guardian».
Close EU for @airserbia until they stop flying to #Russia @Europarl_EN https://t.co/yUs00FkRpi
— Tapani Vuola 🇫🇮🇪🇺🏳️🌈🇺🇦 (@TVuola) March 11, 2022
Εκμεταλλευόμενη την όλη κατάσταση, η Air Serbia, η οποία είναι ως επί το πλείστον κρατική, διπλασίασε τον αριθμό των απευθείας πτήσεων από τη Μόσχα προς το Βελιγράδι σε 15 την εβδομάδα, για να καλύψει τη αυξανόμενη ζήτηση από τότε που η Ε.Ε. απαγόρευσε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της. Η Ρωσία, από την πλευρά της, απάντησε κλείνοντας τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Demand for #AirSerbia’s flights from Moscow to Belgrade and onwards continues to grow at quick pace#serbia #russia https://t.co/q1tTKTQxjj
— EX-YU Aviation News (@EXYUaviation) March 11, 2022
Η Σερβία «πύλη» για ταξίδια μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης
Η πληρότητα των αεροπορικών θέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας αυξήθηκε κατά 50% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, σε σύγκριση με την εβδομάδα πριν την εισβολή, με τους Ρώσους να εκμεταλλεύονται το «σερβικό παραθυράκι» για να καταφύγουν στην Ευρώπη και να παρακάμψουν την απαγόρευση πτήσεων. «Αυτό που είναι το πιο αξιοσημείωτο, είναι η ταχύτητα με την οποία η Σερβία έγινε η πύλη για ταξίδια μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», δήλωσε ο ταξιδιωτικός αναλυτής Ολιβιέρ Πόντι.
Σημειώνεται πως οι κορυφαίοι προορισμοί των Ρώσων που καταφθάνουν στη Σερβία, για να ταξιδέψουν, κατόπιν, στην (υπόλοιπη) Ευρώπη, είναι η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελβετία και η Ιταλία, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία, την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ισπανία.