Η Τουρκία μπορεί να μην έχει διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία από τη δεκαετία του ‘90, όμως έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες την προσέγγιση του Ερεβάν, για να καταφέρει να εξαπλώσει την περιφερειακή επιρροή της.
Πραγματοποίησε συνομιλίες τον Ιανουάριο σε μια πρώτη απόπειρα να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών, έπειτα από μια ειρηνευτική συμφωνία το 2009, η οποία ουδέποτε επικυρώθηκε.
Σήμερα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και της Τουρκίας Αραράτ Μιρζογιάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησαν για τα αποτελέσματα της συνάντησής τους, μετά το τετ α τετ που είχαν στην Αττάλεια.
📹| Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu and Armenian Foreign Minister Ararat Mirzoyan met for talks in southern Turkey on Saturday as part of the neighbors' efforts to mend ties after decades of animosity.
– Reuters- pic.twitter.com/MFwSShnjMz
— EHA News (@eha_news) March 12, 2022
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πολύ εποικοδομητική και αποτελεσματική. Συζητήθηκαν βήματα που στοχεύουν στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων».
Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών είπε με τη σειρά του ότι το Ερεβάν «θα καταβάλει προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα» και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Αρμενίας «να προσπαθήσει για την εδραίωση ειρήνης και σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο».
Οι δύο χώρες βρίσκονται «στα μαχαίρια» για αρκετά θέματα και κυρίως για τη γενοκτονία του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η Τουρκία από την πλευρά της δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις Οθωμανικές δυνάμεις κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως αμφισβητεί τους αριθμούς και αρνείται ότι οι φόνοι ήταν συστηματικοί και ότι αποτελούν γενοκτονία.
Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν το 2020 στη διάρκεια του πολέμου για το θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία κατηγόρησε αρμενικές δυνάμεις ότι κατέχουν γη που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν και βοήθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν το Μπακού κόντρα στην Αρμενία.