Με τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο να συνεχίζονται για μια ακόμη ημέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ευελπιστώντας να τον πείσει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του, ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι όλη η Ευρώπη είναι ενωμένη κατά της ρωσικής επιθετικότητας, αντιδρώντας με ισχυρές κυρώσεις και παρέχοντας επιπλέον στήριξη στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια των αμάχων πρέπει να είναι προτεραιότητα», ανέφερε, λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι «τυφλοί» ρωσικοί βομβαρδισμοί μέσα στον αστικό ιστό και να λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
Stressed to President @KremlinRussia_E the urgent need to stop Russia’s fratricidal war against #Ukraine
The #EU is united in condemning Russia's aggression, responding with powerful sanctions and providing further support to Ukraine.
— Charles Michel (@eucopresident) March 15, 2022
Indiscriminate shelling by Russian forces of Ukraine civilians must stop.
Russia must urgently enable humanitarian access and safe passage.
— Charles Michel (@eucopresident) March 15, 2022
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, Πούτιν και Μισέλ συζήτησαν «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη ρωσική “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” (όπως ονομάζει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία), την προστασία των δημοκρατιών του Ντονμπάς, καθώς για τις ανθρωπιστικές πτυχές του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την εκκένωση αμάχων», με τον Πρόεδρο της Ρωσίας να περιγράφει στον ομόλογό του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις βασικές εκτιμήσεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων για την ανάπτυξη συμφωνιών.
«Eγκληματική ενέργεια του ουκρανικού στρατού»
Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν παρέλειψε να τονίσει στον Σαρλ Μισέλ ότι «η ηγεσία της Ε.Ε. αγνόησε τη χθεσινή εγκληματική ενέργεια του ουκρανικού στρατού, ο οποίος εκτόξευσε πύραυλο διασποράς στο Ντόνετσκ, που οδήγησε στο θάνατο 21 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 38», εκφράζοντας την έντονη ενόχλησή του για την «αποσιώπηση» του συγκεκριμένου γεγονότος. Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τους όρους που θέτει η Μόσχα για μια συμφωνία, υπογραμμίζοντας πως το Κίεβο δεν δείχνει «σοβαρή δέσμευση στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».