Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία ήταν κοντά στο να συμφωνηθούν, με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να είναι υπό «σοβαρή» εξέταση.
Ωστόσο, όπως είπε στο ρωσικό δίκτυο RBC, υπήρχαν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και η ελευθερία του λόγου.
«Βασίζομαι στη γνώμη των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια ελπίδα για την επίτευξη συμβιβασμού», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ όμως, το ερώτημα δεν είναι τόσο στην Ουκρανία, αλλά στο πώς θα είναι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων. «Τα τελευταία χρόνια, η Δύση αγνόησε τις ρωσικές προτάσεις», σχολίασε.
Και επεσήμανε: «Η κατάσταση που αφορά την Ουκρανία δεν μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά, γιατί η Δύση δεν το ήθελε», για να συμπληρώσει: «Δεν πρόκειται καθόλου για την Ουκρανία. Ή μάλλον, όχι τόσο για την Ουκρανία, αλλά για την παγκόσμια έννομη τάξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία. Αντανακλά τη μάχη για το πώς θα μοιάζει η παγκόσμια τάξη».
Η επίθεση του Ρώσου ΥΠΕΞ στη Δύση συνεχίστηκε: «Οι δυτικές χώρες επινόησαν τον όρο ‘παγκόσμια τάξη’ με βάση ορισμένους κανόνες. Αυτοί οι κανόνες γράφτηκαν σε έναν στενό κύκλο. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν στενές, άτυπες δομές. Υπάρχει ανθρωπιστικό δίκαιο και ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ. Και στην ΕΕ δημιούργησαν μια ειδική εταιρική σχέση για το ίδιο θέμα, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παγκόσμια κοινότητα».
Νωρίτερα, ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία είναι δύσκολες και αργές, αλλά η Ρωσία θέλει «ειλικρινά την ειρήνη» το συντομότερο δυνατό.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, προχωρούν αργά. Φυσικά, θα θέλαμε να γίνουν όλα πολύ πιο γρήγορα, αυτή είναι μια ειλικρινής επιθυμία της ρωσικής πλευράς. Θέλουμε να έρθουμε σε ειρήνη το συντομότερο δυνατό», είπε.
Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη – όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, όχι μέλος του ΝΑΤΟ».