Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο Κάιρο στις 9 Μαρτίου, η επιτροπή του «Αραβικού Κουαρτέτου», Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Μπαχρέιν και Αίγυπτος — αναφέρει ότι το Ιράν συνεχίζει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών και να παίζει ρόλο στην σπέρνοντας σεχταριστική διχόνοια μεταξύ τους υποστηρίζοντας και εξοπλίζοντας τρομοκρατικές ομάδες όπως οι πολιτοφυλακές Χούτι και η Χεζμπολάχ.
Η δήλωση εκδόθηκε εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας σε ορισμένες αραβικές χώρες, ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν για την αναβίωση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης του 2015, γνωστό και ως «πυρηνική συμφωνία» του Ιράν. Με σκοπό φυσικά να αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρελαίου λόγω των πρόσφατων κυρώσεων.
Στο μήνυμα που απευθύνεται στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στις άλλες δυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης, οι αραβικές χώρες κατήγγειλαν ότι το Ιράν και οι τρομοκρατικές πολιτοφυλακές του συνεχίζουν να δημιουργούν χάος και αστάθεια, ειδικά στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τον Λίβανο.
Οι Άραβες, συμπεριλαμβανομένου του Αραβικού Συνδέσμου, διαμηνύουν στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι, κατά την άποψή τους, δεν είναι μόνο το Ιράν που απειλεί την ασφάλειά τους, αλλά και οι τρομοκράτες που φέρεται να στηρίζει, όπως η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η Χεζμπολάχ, η Μουσουλμανική αδελφότητα και οι Χούτι.
Οι Άραβες ανησυχούν σαφώς για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που παρέχει το Ιράν σε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες.
Οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν θα ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις ομάδες και θα τις ενθαρρύνει να εντείνουν τις τρομοκρατικές τους επιθέσεις, σύμφωνα με τους Άραβες.
Οι Άραβες ανησυχούν επίσης ότι όταν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αργά ή γρήγορα αυτά θα βρεθούν στα χέρια των τρομοκρατών που υποστηρίζει, αλλά και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και της Αλ Κάιντα.
«Αυτός ο πρόεδρος (ο Μπάιντεν) είναι κωφός. Δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς», υποστήριξε ο Ιρακινός πολιτικός αναλυτής Ali Al-Sarraf στην εφημερίδα Al-Arab, στις 12 Μαρτίου 2022.
Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι σύμμαχοι της καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία με τους μουλάδες του Ιράν, είναι πιθανό να δούμε περισσότερους Άραβες να στρέφονται εναντίον των ΗΠΑ, απειλώντας με ανάφλεξη ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
«Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές ότι εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε το ίδιο» είχε δηλώσει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Adel al-Jubeir, μιλώντας στο CNN στις 9 Μαΐου του 2018.
Οι Άραβες θεωρούν το Ιράν μια θανατηφόρα απειλή για την εθνική τους ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής. Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να ευθυγραμμιστεί με τους μουλάδες, θα χάσει την υποστήριξη των Άραβων και Μουσουλμάνων συμμάχων της, οι οποίοι αισθάνονται πλέον προδομένοι και φοβούνται ότι τα πυρηνικά όπλα του Ιράν θα καταλήξουν στα χέρια των μουλάδων και των τρομοκρατικών τους ομάδων.
Η χθεσινή ανακοίνωση – απειλή της Σαουδικής Αραβίας μάλιστα ότι θα συναλλάσσεται με την Κίνα τιμολογώντας το πετρέλαιο της σε Γουάν, είναι ενδεικτική του τι πρόκειται να συμβεί.