Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 112 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους – Ελπίδες για άνοιγμα δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα

Must Read

Τραγικός είναι ο απολογισμός από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες 24 ημέρες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, αφού όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της πολιορκημένης χώρας, μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 112 αθώα παιδάκια! Παράλληλα, ανέφερε ότι ακόμη 140 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους μέσω δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια τόνισε ότι συμφωνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη, αν και οι προηγούμενες προσπάθειες των αρχών για να απομακρύνουν αμάχους από εκεί στο πλαίσιο προσωρινής κατάπαυσης πυρός απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη.

Τα επίκεντρα του πολέμου

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξιι Αρεστόβιτς, σημείωσε σήμερα πως δεν έχουν παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες 24 ώρες στις περιοχές της πρώτης γραμμής όπου τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, επισημαίνοντας πως οι μάχες συνεχίζονται.

Στο πλαίσο αυτό ανέφερε τις πόλεις Μαριούπολη, Μικολάιφ, Χερσώνα και Ίζιουμ ως επίκεντρα του πολέμου.

Την ίδια ώρα, ο Ανατόλι Κούρτιεφ, αντιδήμαρχος της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι την Παρασκευή 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στα προάστια της πόλης.

Ουκρανή πρόσφυγας πέθανε μόλις έφτασε στην Ρώμη με τα δυο παιδιά της, μετά από τριάντα ώρες ταξίδι

Συγκίνηση έχει προκαλέσει στην Ιταλία ο θάνατος της 45χρονης Ουκρανής πρόσφυγα Ναταλία Κρετόβα, η οποία πέθανε μόλις έφτασε στην Ρώμη, μετά από τριάντα ώρες ταξίδι. Η γυναίκα ταξίδεψε μέχρι την ιταλική πρωτεύουσα με τα δυο της παιδιά, 12 και 10 ετών. Μόλις το πούλμαν έφτασε και οι επιβάτες κατέβηκαν, η Ναταλία Κρετόβα υπέστη καρδιακή προσβολή, μπροστά στα παιδιά της, τα οποία ζήτησαν βοήθεια από τους συνταξιδιώτες και τους άνδρες και τις γυναίκες της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

Παρά τις προσπάθειες δυο αστυνομικών που βρίσκονταν κοντά στο πούλμαν και την άμεση κλήση νοσοκομειακού, η άτυχη μητέρα δεν μπόρεσε να σωθεί. Tα δυο παιδιά της μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται προσωρινά σε κέντρο προστασίας ανηλίκων της περιοχής Αλμπάνο, ένα χωριό λίγο έξω από την Ρώμη. Είναι σε κατάσταση σοκ και στηρίζονται συνεχώς από ομάδα ψυχολόγων.

«Πρόκειται για μια ακόμη, τραγική παράπλευρη απώλεια του ασύλληπτου αυτού πολέμου», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο δήμαρχος Κιέβου κάνει έκκληση να συνεχιστεί η αποστολή οπλισμού στη χώρα

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έκανε έκκληση στους συμμάχους της Δύσης να συνεχίσουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

«Σας παρακαλώ, στηρίξτε μας», δήλωσε ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύεται σήμερα και συνέχισε: «Είμαστε σε θέση να κλείσουμε μόνοι μας τον εναέριο χώρο μας. Αλλά σίγουρα χρειάζεται να έχουμε τα σωστά όπλα».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι στο Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άμαχοι, ενώ υπολόγισε πως περίπου 2 εκατ. κάτοικοι παραμένουν στην πόλη. «Μην ξεχνάτε ότι υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας αλλά και την ίδια στιγμή υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Το μήνυμά μου είναι σαφές: σας παρακαλώ σταματήστε κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία διότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί κάθε ευρώ για να ενισχύσει τον στρατό του, ο οποίος κινείται προς εμάς», κατέληξε.

Στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιφ – Φόβοι για βαρύ απολογισμό θυμάτων

Νωρίτερα, στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας, δημιουργώντας φόβους για βαρύ απολογισμό νεκρών. Το στρατόπεδο που βρίσκεται βόρεια της πόλης Μικολάιφ επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους το πρωί της Παρασκευής. Καμία πληροφορία για απολογισμό θυμάτων δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές.

«Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν δειλά πλήγματα κατά στρατιωτών την ώρα του ύπνου. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης του Μικολάιφ Βιτάλι Κιμ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι περιμένει πληροφορίες για τις ουκρανικές απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικού που βρισκόταν επί τόπου, περί τους 200 νεαροί στρατιώτες βρίσκονταν στο στρατόπεδο την ώρα της επίθεσης. «Δεκάδες έχουν σκοτωθεί» δήλωσε άλλος ουκρανός στρατιώτης.

Ο δήμαρχος του Μικολάιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς δήλωσε, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ότι αυτή η πόλη, που αριθμούσε μισό εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βομβαρδίσθηκε από την γειτονική της περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. «Ο βομβαρδισμός γίνεται με μεγάλη ταχύτητα για να ενεργοποιηθεί το σύστημα του αντιαεροπορικού συναγερμού», δήλωσε σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Ukraïnska Pravda.

«Φανταστείτε 14.000 πτώματα στο στάδιο της Μόσχας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε σήμερα με το δικό του μήνυμα στη χθεσινή εμφάνιση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν σε στάδιο της Μόσχας.

«Οι 100.000 μπροστά από το στάδιο, μαζί με τους 95.000 στην ίδια την αρένα αντιστοιχούν περίπου στον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία. Και τώρα φανταστείτε 14.000 πτώματα σε αυτό το στάδιο, επιπρόσθετα των δεκάδων χιλιάδων και πλέον που έχουν τραυματιστεί και ακρωτηριαστεί», δήλωσε ο Ζελένσκι, συνοψίζοντας τις ουκρανικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Ο Ζελένσκι για άλλη μια φορά ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η σύγκρουση. «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, οι προτάσεις της Ουκρανίας είναι στο τραπέζι», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

«Είναι ώρα για ουσιαστικές συνομιλίες με τη Ρωσία»

Ο ουκρανός πρόεδρος κάλεσε να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση. «Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε».

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο. «Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική, πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι. Έχουν διασωθεί πάνω από 130 άνθρωποι ως τώρα, είπε πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο εφιάλτης στην Μαριούπολη, με αλεπάλληλους βομβαρδισμούς και πυρά, κατεστραμμένα κτήρια και πτώματα που κείτονται σε ακάλυπτους χώρους, με τους αμάχους να προσπαθούν απελπισμένα να επιβιώσουν, μέσα από τα χαλάσματα

Μαυρισμένοι σκελετοί πολυώροφων πολυκατοικιών, λιωμένα ή διαλυμένα μέταλλα κρέμονται από τα μπαλκόνια, σπασμένα τζάμια, ξύλα, σίδερα σκορπισμένα στους δρόμους συνθέτουν το σκηνικό της φρίκης στον πόλεμο που μαίνεται για 24η μέρα στην Ουκρανία.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη στρατηγική πόλη-λιμάνι στη Θάλασσα του Αζόφ για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Πασχίζουν να προστατευθούν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, το νερό, λένε οι τοπικές αρχές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε χθες ότι δυνάμεις του «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη και ότι εχθροπραξίες διεξάγονταν στο κέντρο της πόλης. Χωρίς νερό ή θέρμανση, γυναίκες μαζεύονται σε σημεία όπου έχουν ανάψει φωτιές για να μαγειρέψουν οτιδήποτε μπορούν να βρουν. Κάτοικοι λένε ότι κανείς δεν το περίμενε αυτό στη μετασοβιετική Ουκρανία, αν και κάποιοι έζησαν κι άλλες αναταραχές που συντάραξαν τη χώρα όταν ήταν υπό σοβιετική κυριαρχία.

Χάθηκε η πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά χθες ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας πιέζουν ασφυκτικά.

«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν τον στόχο τους στον τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, το οποίο ωστόσο δεν διευκρίνισε αν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

«Επιβίωσε από την πολιορκία του Λένινγκραντ και τώρα ορίστε που είναι»

«Είχε ρώσικο διαβατήριο, ρωσική υπηκοότητα, πολλά μετάλλια», δήλωσε ο 57χρονος Αλεξάντερ, δείχνοντας προς το υπαίθριο σημείο όπου κείτεται, προς το παρόν, η σορός της πεθεράς του. Και συνέχισε: «Η πεθερά μου γεννήθηκε το 1936. Επιβίωσε από την πολιορκία του Λένινγκραντ», δήλωσε, αναφερόμενος στις 900 ημέρες πολιορκίας της πόλης που τώρα είναι γνωστή ως Αγία Πετρούπολη από τους ναζί. «Είχε τιμηθεί ως εργαζόμενη στις ιχθυοκαλλιέργειες στη Ρωσική Ομοσπονδία. Και τώρα, ορίστε πού είναι».

Αξιωματούχοι στη Μαριούπολη λένε ότι 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέσκ Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε χθες ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες, πολλοί πεζή ή με κομβόι ΙΧ αυτοκινήτων τις σπάνιες στιγμές που σταματούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Αυτοί που μένουν πίσω συχνά βρίσκονται σε απόγνωση – και το κρύο και η αγωνία γίνονται πλέον πολύ έντονα.

«Νιώθω απαίσια. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, αλλά είμαι αηδιασμένη και τρομαγμένη. Και κρυώνω», λέει η Όλγα, με ροζ καπέλο κάτω από την κουκούλα της κι ένα μεγάλο παλτό: «Δεν έχω πλέον λόγια. Δεν ήμουν προετοιμασμένη να γίνει έτσι η ζωή μου».

Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες

Την ίδια ώρα, η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους και κατηγορεί το Κίεβο ότι τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Ωστόσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι το διαψεύδουν.

Η Μαριούπολη θεωρείται στρατηγικής σημασίας «έπαθλο» για τους Ρώσους εισβολείς που θέλουν να συνδέσουν την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και τις δύο αποσχισθείσες περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας. Την περασμένη εβδομάδα, βομβαρδίστηκε νοσοκομείο όπου λειτουργούσε μαιευτήριο, με ασθενείς να βγαίνουν στους δρόμους για να σωθούν. Θέατρο που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επίσης βομβαρδίστηκε – παρά το γεγονός ότι η λέξη «παιδιά» ήταν γραμμένη στο έδαφος στο εξωτερικό με γράμματα τόσο μεγάλα που μπορούσαν να τα διαβάσουν πιλότοι αεροσκαφών.

«Περάσαμε δυο μέρες σ’ ένα υπόγειο. Δεν μπορούσε να κουνηθεί. Νόμιζα ότι δεν θα επεβίωνε», δήλωσε μεσήλικη κάτοικος, δείχνοντας την ηλικιωμένη μητέρα της και συνέχισε: «Μετά, καταφέραμε να βγούμε από το υπόγειο. Είναι η πρώτη φορά που τους είδα αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά μας έδωσαν καταφύγιο. Και τώρα καθόμαστε εδώ, τυλιγμένες με κουβέρτες. Κάνει πολύ κρύο εδώ. Θέλουμε απλά να πάμε σπίτι».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This