Κρανίου τόπο θυμίζει η Μαριούπολη την 24η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία καθώς ισοπεδώθηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Το 80% των κτηρίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ πτώματα γέμισαν τους δρόμους, όπου παραμένουν για τουλάχιστον τρεις ημέρες.
Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομείνει αποκλεισμένοι στην πόλη χωρίς φαγητό και νερό, ενώ οι μάχες συνεχίζονται αδιάκοπα.
Τουλάχιστον 80 νεκροί στο στρατόπεδο στο Μικολάιφ
Στο μεταξύ, άγνωστος παραμένει ακόμη ο ακριβής αριθμός των θυμάτων μετά την καταστροφή του στρατοπέδου από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιφ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκατόμβη νεκρών.
Την ώρα του βομβαρδισμού στο στρατόπεδο – το οποίο επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους – κοιμόντουσαν τουλάχιστον 200 στρατιώτες. Τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί 80 ανθρώπων, αν και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.
Τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Τραγικός είναι ο απολογισμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.399 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία στο διάστημα από τότε που άρχισε η σύγκρουση και έως τις 18 Μαρτίου.
Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από εκρηκτικό πολεμικό υλικό, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, καθώς και πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε το OHCHR.
Βέβαια, ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος από τότε που το OHCHR, το οποίο διαθέτει μεγάλη ομάδα παρακολούθησης στη χώρα, δεν έχει ακόμη μπορέσει να επαληθεύσει τις αναφορές για θύματα από πολλές πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά, αναφέρει η ανακοίνωση.
Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία
Μέρα με την ημέρα γιγαντώνονται οι προσφυγικές ροές καθώς γυναίκες και παιδιά – κυρίως – προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου.
Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ περί τα 6,5 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας.
«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν διότι φοβούνται τις βόμβες, τις αεροπορικές επιδρομές και τις τυφλές καταστροφές», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας Φιλίππο Γκράντι. «Η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπορεί να βάλει τέλος στον φόβο. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο τερματισμός του πολέμου».
Το 90% των ουκρανών προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών μπορούν να επιστρατευθούν και οφείλουν να παραμείνουν στην χώρα τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έξι στους δέκα ουκρανοί πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία, με τον συνολικό αριθμό των Ουκρανών που έχει φθάσει μέχρι σήμερα στην χώρα να έχει ξεπράσει τα 2 εκατομμύρια.
Περί τις 500.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στην Ρουμανία, στους οποίους περιλαμβάνονται πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα της Ουκρανίας με την Μολδαβία και κατευθύνθηκαν προς την Ρουμανία.
Τα σύνορα με την Μολδαβία, τα πλησιέστερα στην Οδησσό, έχουν διασχίσει περισσότεροι από 350.000 ουκρανοί πρόσφυγες, οι οποίοι κατευθύνονται μέσω του μολδαβικού εδάφους προς άλλες χώρες.
Περί τις 300.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία, 240.009 Ουκρανοί κατευθύνθηκαν προς την Σλοβακία, περί τις 185.000 στην Ρωσία και 2.500 στην Λευκορωσία.
Προετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση στην Οδησσό
Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη επίθεση στην Οδησσό φαίνεται πως έχει ξεκινήσει. Μετά την ρίψη αντιαεροπορικών πυρών και πυραύλων η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται, με τους άμαχους να προσπαθούν να απομακρυνθούν με κάθε τρόπο.
Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Οδησσού, Γενάδι Τρουχανόφ ερωτηθείς για την παρουσία των ρωσικών πλοίων απάντησε: «Για τα πολεμικά πλοία, ναι είναι αλήθεια. Παρατηρούμε τις κινήσεις και την προέλαση των πλοίων της Ρωσίας που ελίσσονται και διασπώνται κοντά στην Οδησσό». Ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «ανησυχούμε αλλά δεν φοβόμαστε».
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ ο δήμαρχος διέψευσε όσα μεταφέρονται από τη ρωσική πλευρά ότι οι κάτοικοι της Οδησσού περιμένουν με χαρά τους Ρώσους στρατιώτες.
Επίσης παρουσίασε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, οι κάτοικοι σε ποσοστό 93,4 υποστηρίζουν τις κινήσεις Ζελένσκι και αποδοκιμάζουν την εισβολή.
Οι μάχες ωστόσο συνεχίζονται και στο Κίεβο αλλά και στην πόλη της Λβιβ με τις σειρήνες να ηχούν όλο και πιο συχνά.
Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν κατοικημένες περιοχές, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ οι κάτοικοι περιμένουν υπομονετικά σε ουρές για να πάρουν τρόφιμα και φάρμακα.
Η ουκρανική προεδρία καλεί την Κίνα να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα η ουκρανική προεδρία κάλεσε σήμερα την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία.
«Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, αν λάβει την σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την Μόσχα.
🇨🇳 can be the global security system’s important element if it makes a right decision to support the civilized countries’ coalition & condemn 🇷🇺 barbarism. It is a chance to sit at the table as equals. The West must explain to Beijing how $1.6 trillion differs from $150 billion
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 19, 2022
Διαβάστε ακόμα:
Ζελένσκι: «Αν δεν σταματήσετε τη Ρωσία, θα την μιμηθούν κι άλλοι κατακτητές»
Ο Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε το Brexit με τον αγώνα των Ουκρανών κατά της Ρωσίας!
Βόμβα από την Washington Post: Παγκόσμια κινητοποίηση νεοναζί, σπεύδουν στο Ουκρανικό μέτωπο