Με το που ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της G7, αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά, που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, η οποία εκτείνεται σε 19 σημεία.
Οι ηγέτες τον 7 πιο αναπτυγμένων -οικονομικά- χωρών, στην ανακοίνωσή τους μετά τη Σύνοδο επισημαίνουν πως «θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια» να φέρουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, «προ των ευθυνών τους».
At @G7 we decided to further strengthen our cooperation in light of Russia’s unprovoked and illegal aggression and President Putin’s war against independent and sovereign #Ukraine.
We are united in our resolve to restore peace and stability and uphold international law.
— Charles Michel (@eucopresident) March 24, 2022
Ειδικότερα, στο κοινό τους ανακοινωθέν, οι ηγέτες των G7 αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι:
- Παραμένουν ενωμένοι στις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας και διατήρηση του διεθνούς δικαίου.
- Δηλώνουν συγκλονισμένοι και καταδικάζουν τις καταστροφικές επιθέσεις στην Ουκρανία
- Ζητούν από τις ρωσικές δυνάμεις να παράσχουν αμέσως «ασφαλείς οδούς» για την Ουκρανία, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις
- Απαιτούν από τις αρχές της Λευκορωσίας «να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να απέχουν από τη χρήση των στρατιωτικών τους δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας»
- Δηλώνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν κριθεί απαραίτητο
- Εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς η Ρωσία με την επίθεσή της, έχει ήδη «θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων» στην Ουκρανία
- Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί κατά των κυβερνοεπιθέσεων
- Ανακοινώνουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη «διεύρυνση» της στήριξης των προσφύγων της Ουκρανίας
- Κινούνται προς τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια
- Επιθυμούν να αποφύγουν τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές τροφίμων και καλούν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.
Συν τοις άλλοις, στην ανακοίνωση που έδωσε η Ομάδα των Επτά σήμερα στη δημοσιότητα, μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, αναφέρεται και το ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή -το κυριότερο- πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. «Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν σχετικά, συμπληρώνοντας πως οι χώρες τους είναι έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της ενέργειας, οι ηγέτες της G7 κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό. Πρόσθεσαν ότι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
Νέες κυρώσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν και νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας, εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία. «Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.
Avec nos Alliés, nous allons continuer à fournir des armements, dans un cadre d'efficacité complète, avec une ligne rouge : ne pas être co-belligérants.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 24, 2022