Ένας μήνας συμπληρώνεται από την εισβολή της Ρωσίας στο Ουκρανικό έδαφος. Νεκροί, τραυματίες και ένα δράμα που φαίνεται να μην έχει τελειωμό. Οι εκρήξεις και οι βομβαρδισμοί εξακολουθούν να πλήττουν τις περισσότερες πόλεις της χώρας, ενώ ήδη εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς.
Όσοι άνθρωποι απέμειναν στην Ουκρανία παλεύουν να επιβιώσουν, να σωθούν. Μέχρι τώρα, οι δύο πλευρές δεν φαίνεται ακόμα να οδηγούνται στην εξεύρεση λύσης που θα φέρει κατάπαυση του πυρός με αποτέλεσμα οι ελπίδες για ειρήνη να λιγοστεύουν.
Ζελένσκι σε ΕΕ: «Αργήσατε να αντιδράσετε απέναντι στη Ρωσία»
Την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που έχει λάβει από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής. Σχολίασε ωστόσο ότι η βοήθεια ήρθε αργά, τονίζοντας πως εάν οι αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είχαν έρθει νωρίτερα, η Μόσχα δεν θα είχε προχωρήσει στην εισβολή.
«Επιβάλλατε κυρώσεις. Είμαστε ευγνώμονες. Είναι πολύ ισχυρά τα βήματα που κάνατε. Αλλά ήρθαν… λίγο αργά. Υπήρχε μία ευκαιρία να αποφύγουμε τον πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σημείωσε δε πως θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να είχε μπλοκαριστεί ο αγωγός Nord Stream 2, τονίζοντας ότι εάν αυτό είχε γίνει η Ρωσία δεν θα προκαλούσε μία κρίση φυσικού αερίου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε το αίτημά του για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εδώ σας ζητώ να μην αργήσετε», σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε σε πολλές χώρες ονομαστικά, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που έχει λάβει η χώρα του. Εξήρε την Πολωνία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Ιταλία για τη στήριξή του, ενώ απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο, είπε: «Εμανουέλ, πραγματικά πιστεύω ότι θα μας στηρίξετε». Αναφερόμενος στη Σουηδία επικαλέστηκε την ομοιότητα στα χρώματα της σημαίας, λέγοντας πως «το κίτρινο και το μπλε θα πρέπει πάντα να στέκονται μαζί».
ΕΕ: «Δεν υπάρχει άμεση απειλή για την επισιτιστική μας ασφάλεια. Λαμβάνουμε μέτρα»
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για τις αναταράξεις που ενδεχομένως να προκαλέσει μακροπρόθεσμα στην τις διεθνές αγορές τροφίμων, διαταράσσοντας τις αλυσίδες προμήθειας και εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη. Πολλοί μάλιστα προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης, αφού η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο κατά το οικονομικό έτος 2020-21.
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας της Τσεχίας. «Δεν υπάρχει άμεση απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέλλα Κυριακίδου. Ωστόσο «σχεδιάζουμε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα λάβουμε για τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών, τη διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων μας» προσέθεσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ.
Παράλληλα, επισκέφθηκε κέντρο υποστήριξης προσφύγων από την Ουκρανία. «Η συνεργασία με πνεύμα πρωτοφανούς αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού μας έκανε πιο δυνατούς. Το πνεύμα αυτό θα μας καθοδηγήσει και πάλι κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης, την οποία είμαι βέβαιη ότι θα ξεπεράσουμε μαζί» ανέφερε η κ. Κυριακίδου.
Μετά την συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Υγείας Βλαστίμιλ Βάλεκ σημείωσε τις προσπάθειες που γίνονται για τη διασφάλιση ιατρικής περίθαλψης σε όσους εγκαταλείπουν τη Ουκρανία, «μεταξύ άλλων μεταφέροντας ασθενείς που χρήζουν επείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης από τα κράτη μέλη των οποίων τα νοσοκομεία υφίστανται πίεση σε άλλα κράτη μέλη μέσω του μηχανισμού αλληλεγγύης της ΕΕ».
Ο Μπάιντεν στην Πολωνία κοντά στα σύνορα με την εμπόλεμη Ουκρανία
Στην πόλη Ζέτσνο θα μεταβεί ο Αμερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πολωνία. Συγκεκριμένα, θα επισκεφτεί την πόλη, που βρίσκεται μόλις 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα της εμπόλεμης Ουκρανίας. Η Πολωνία είναι ο δεύτερος σταθμός του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, ο οποίος θέλει να φτάσει όσο γίνεται πιο κοντά στην Ουκρανία για να δείξει τη στήριξή του στη χώρα.
Μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, θα τον υποδεχθεί ο Πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, για να τον ενημερώσει για την ανθρωπιστική αντίδραση, την αρωγή στους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ενώ ο Μπάιντεν θα δει αμερικανούς στρατιωτικούς τοποθετημένους στην ανατολική πτέρυγα του NATO, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για πιθανή ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησαν σε πιθανή ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στη Μαριούπολη, όπως έγινε γνωστό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αυτή επετεύχθη στο πλαίσιο συνομιλίας που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μακρόν στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η Μαριούπολη έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς εκεί ζει μεγάλος αριθμός ομογενών που έχει θρηνήσει απώλειες εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμα:
Σύνοδος Κορυφής: Ώρα αποφάσεων – Ποιο είναι το τελικό σχέδιο για την ενέργεια