Μπορεί οι διπλωμάτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας να ανανέωσαν το ραντεβού τους για να διαπραγματευτούν αύριο, Δευτέρα 28 Μαρτίου, στην Τουρκία αυτή τη φορά, ωστόσο μαίνονται οι μάχες σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.
Μάλιστα, το Κίεβο φοβάται για μια επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη και στα ανατολικά της χώρας, έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας, την Παρασκευή, ότι θα «επικεντρωθεί στις προσπάθειές της για την απελευθέρωση του Ντονμπάς», δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.
Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «επιδείνωση» της κατάστασης γύρω από τη Μαριούπολη, στρατηγικού λιμανιού στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρα, που τελεί υπό πολιορκία από τα τέλη Φεβρουαρίου και στο σύνολο του Ντονμπάς, δήλωσε ο Ολέξιι Αρέστοβιτς, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση αυτή επιτρέπει στους Ουκρανούς να ελπίζουν ότι μπορούν να «κυνηγήσουν τον εχθρό» από τις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ (βόρεια), του Σούμι (βορειοανατολικά) και του Χαρκόβου (ανατολικά) και να ανακοινώσουν τις επόμενες εβδομάδες «νίκες και αντεπιθέσεις».
Αντιθέτως, «σε ορισμένες γραμμές του μετώπου, ιδίως στα ανατολικά, η κατάσταση απέχει πολύ από το να θεωρηθεί απλή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ψυχολογικά για αυτό και από πλευράς οργάνωσης», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Στο έλεος των Τσετσένων η Μαριούπολη
Άγριες οδομαχίες μαίνονται στους δρόμους της Μαριούπολης με τους Τσετσένους να πυροβολούν αδιακρίτως και να δηλώνουν ότι έχουν καταλάβει το κυβερνείο της πόλης.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega οι αιμοσταγείς σύμμαχοι του Πούτιν αλωνίζουν στους δρόμους της Μαριούπολης. «Αυτοί είναι όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν. Θα καθαρίσουμε την Ουκρανία από αυτά τα αποβράσματα. Όμως θα φροντίσουμε τις σορούς με ανθρωπισμό. Θα τις κηδεύσουμε. Εμείς δεν είμαστε τέρατα όπως εκείνοι. Και εσείς, διάβολοι, φυλαχτείτε. Ερχόμαστε πίσω σας κάθε μέρα σε κάθε συνοικία και θα σας φτάσουμε σύντομα. Το τάγμα «Αχμάτ» είναι δύναμη. Ο Θεός είναι μεγάλος», αναφέρουν.
Παρόλα αυτά, η μάχη δεν έχει χαθεί ακόμα και οι συγκρούσεις στους δρόμους του κέντρου είναι συνεχείς. Την ίδια ώρα η πολύπαθη Μαριούπολη βομβαρδίζεται από αέρα και θάλασσα.
«Πολεμάμε με εγκληματίες πολέμου που σκοτώνουν εκατοντάδες Ουκρανούς καθημερινά. Με εκείνους που σκότωσαν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά στην Μαριούπολη», αναφέρει υποδιοικητής του τάγματος «Αζόφ».
Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ λέει ότι έχει στείλει στην Ουκρανία κάθε άνδρα του που μπορεί να κρατήσει όπλο.
«Κάποιες συνοικίες έχουν καταληφθεί από τον εχθρό, όμως η Μαριούπολη παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων» λέει ο δήμαρχος, που εγκατέλειψε την πόλη πριν από λίγα 24ωρα.
Την ίδια ώρα δεν έχει τέλος το δράμα των αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη από τον μοναδικό διάδρομο προς το υπό ρωσική κατοχή Μπερντιάνσκ, όμως τα αυτοκίνητα τους περνούν ανάμεσα από τις σφαίρες.
Οι ουκρανικές αρχές λένε πως ο μισός πληθυσμός έχει φύγει από την Μαριούπολη που πριν από τον πόλεμο είχε 500.000 κατοίκους.
«Η Μαριούπολη, που μέχρι πρόσφατα έσφυζε από ζωή, πλέον έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο και μοιάζει με το ουκρανικό Χαλεπι», λέει ο δήμαρχος. Όμως δεν παραδίνεται και οι αποσχιστές του Ντονέτσκ λένε τώρα, μετά από ένα μήνα μαχών και σφοδρών βομβαρδισμών, ότι θα χρειαστούν ακόμα μια εβδομάδα για να την καταλάβουν.
Μοντέλο «Βόρειας και Νότιας Κορέας» θέλει να δημιουργήσει ο Πούτιν
Στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να χωρίσει στα δύο την Ουκρανία, δημιουργώντας ένα μοντέλο Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, αναφέρεται ότι το Κρεμλίνο αλλάζει στρατηγική μετά την αποτυχία που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία και προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός μοντέλου Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Αυτό σημαίνει πως η Ρωσία θα ενισχύσει την παρουσία της σε περιοχές που έχει πάρει στον έλεγχό της και με αυτόν τον τρόπο θα διαμελίσει την Ουκρανία.
Έτοιμοι να πολεμήσουν δηλώνουν οι μισοί Ουκρανοί
Έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και να πάρουν άμεσα μέρος στον πόλεμο δηλώνουν οι μισοί Ουκρανοί, ηλικίας από 18 ως 55 ετών, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησαν ευρωπαίοι ερευνητές παρά τους περιορισμούς που θέτει ο πόλεμος.
Σε ό,τι αφορά τους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 70%, ενώ πλησιάζει το 30% το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ερευνητικού ινστιτούτου για την ειρήνη του Όσλο με την υποστήριξη της ουκρανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Info Sapiens.
Η εν λόγω εταιρεία ρώτησε περισσότερους από 1.000 Ουκρανούς που θεωρείται ότι η ηλικία τους επιτρέπει να είναι μάχιμοι παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν για τη διενέργεια δημοσκοπήσεων εν μέσω πολέμου.
Οι ερωτηθέντες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση κατά την τρίτη εβδομάδα του πολέμου (9-12 Μαρτίου) και ήταν ισάριθμοι άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι απάντησαν διαδικτυακά για τέσσερις επιλογές αντίστασης.
Στην επιλογή «για να βοηθήσω στην αντίσταση θα εμπλεκόμουν στη στρατιωτική μάχη άμεσα στο πεδίο της μάχης ενάντια στις ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις» το 49% απάντησε ότι η επιλογή αυτή θα ήταν «υπερβολικά πιθανή, μετρίως πιθανή ή αρκετά πιθανή», σύμφωνα με το ινστιτούτο στο Όσλο.
Στην επιλογή «για να βοηθήσω στην αντίσταση θα εμπλεκόμουν άμεσα στη στρατιωτική μάχη από θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων», το σύνολο των ερωτηθέντων που απάντησε καταφατικά πλησιάζει το 47%.
Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, ποσοστό 75%, δήλωσε έτοιμο «να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου, για παράδειγμα τους άμαχους ή τους τραυματισμένους στρατιώτες» και το 80% δήλωσε έτοιμο «να βοηθήσει στην αντίσταση παρέχοντας μια μη στρατιωτική υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις (με πληροφορίες, επισιτιστική βοήθεια ή πυρομαχικά)».
«Η αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού να πολεμήσει τους εισβολείς είναι αξιοσημείωτη», υπογραμμίζει το νορβηγικό ινστιτούτο στην ανάλυση της δημοσκόπησης, η οποία δημοσιεύτηκε χθες.
Η δημοσκόπηση καταλήγει ότι το κίνητρο αντίστασης των ερωτηθέντων αυξάνεται όσο οι ερωτηθέντες πλήττονται άμεσα από τη ρωσική εισβολή. Οταν διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε ότι έχει πληγεί άμεσα από τις επιθέσεις των ρωσικών ή φιλορωσικών δυνάμεων.
Διαβάστε ακόμα:
Ρωσία και Ουκρανία επιστρέφουν στην Τουρκία για νέες διαπραγματεύσεις!
Τραγικός απολογισμός στην Ουκρανία: Πάνω από 1.100 άμαχοι νεκροί, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά
Μεγάλη φωτιά στο Τσερνόμπιλ – Προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες
Πάπας Φραγκίσκος: «Τέρμα! Αφήστε τα όπλα να σιγήσουν, διαπραγματευτείτε σοβαρά για την ειρήνη»