Τις έντονες συζητήσεις μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας, στα παρασκήνια, για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου φέρνει στο φως με δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας όσα η «δημοκρατία» προ ημερών είχε αποκαλύψει.
Επικαλούμενο κυβερνητικούς και βιομηχανικούς αξιωματούχους και από τις δύο χώρες, το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι η συγκεκριμένη συζήτηση παρουσιάζεται ως μια από τις εναλλακτικές λύσεις της Ευρώπης για την απεξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και τονίζει ότι θα χρειαστούν «περίπλοκοι ελιγμοί για να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία».
Το Reuters μεταφέρει μάλιστα δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι συνομιλίες συνεχίστηκαν από τότε που ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Αγκυρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα και ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν «συγκεκριμένες αποφάσεις» τους επόμενους μήνες για μια προτεινόμενη διαδρομή και τις συμμετέχουσες οντότητες.
Στο κείμενο τονίζεται ότι το πεδίο Λεβιάθαν τροφοδοτεί ήδη το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Οι ιδιοκτήτες του -η Chevron (CVX.N) και οι ισραηλινές εταιρίες NewMed Energy and Ratio Oil (RATIp.TA)- σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή από 12 σε 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM) ετησίως και συμπληρώνεται ότι μεγάλο μέρος της επιπλέον παραγωγής φυσικού αερίου θα υγροποιηθεί και θα εξαχθεί με πλοία στην Ευρώπη ή την Απω Ανατολή. Αναφορά γίνεται μάλιστα και σε στέλεχος της κοινοπραξίας που είπε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να γίνει προορισμός, αλλά έπρεπε να «συμβάλει έμπρακτα στο παιχνίδι» και να δεσμευτεί για την κατασκευή του αγωγού.
Ωστόσο, σημειώνεται, οποιαδήποτε υποθαλάσσια γραμμή θα πρέπει να διασχίζει τα ύδατα είτε της Κύπρου, την οποία η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει, είτε της Συρίας, με την οποία η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις και έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν την κυβέρνηση στη Δαμασκό.