Νέα εστία παγκόσμιας αστάθειας! Τα νησιά του Σολομώντα υπογράφουν αμυντική συμφωνία με την Κίνα!

Σεισμός στον Ειρηνικό – η Κίνα φτάνει στο κατώφλι της Αυστραλίας

Must Read

Μετά την αμυντική συμφωνία της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Μεγάλη Βρετανία, ενέργεια που χαρακτηρίστηκε από την Κίνα ως ευθεία απειλή για την ασφάλεια της, νέα πληγή ανοίγει στον παγκόσμιο χάρτη.

Ο ηγέτης των Νήσων του Σολομώντα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υπογράψει μια προτεινόμενη στρατιωτική συμφωνία «ασφαλείας» με την Κίνα που έχει εξοργίσει τους τοπικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, έχει ανησυχήσει τις γειτονικές χώρες και έχει φέρει το μικρό νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού στο επίκεντρο μιας ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της περιοχής.

Σε μια προκλητική ομιλία στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Manasseh Sogavare περιέγραψε την αντίδραση της αντιπολίτευσης στη συμφωνία ως «πολύ προσβλητική», παρόλο που αρνήθηκε ότι η συμφωνία θα οδηγούσε στην κατασκευή στρατιωτικής βάσης από την Κίνα στα νησιά του Σολομώντα, 1.000 μίλια από τις αυστραλιανές ακτές.

Ο Sogavare συνέκρινε το έθνος του με ένα «ανήμπορο ποντίκι» που περιβάλλεται από «κακές γάτες» λέγοντας ότι «θα έκανε τα πάντα για να επιβιώσει». Είπε ότι δεν καταργεί τις υπάρχουσες συμφωνίες ασφαλείας με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία – οι οποίες μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία – αλλά μάλλον προσπαθεί να τις «διαφοροποιήσει».

Τα σχόλιά του έγιναν μέρες μετά τη διαρροή προσχεδίου της μυστικής συμφωνίας. Ο Sogavare είπε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε «καμία δόλια πρόθεση, κανένα μυστικό σχέδιο». Ωστόσο, έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες για τη συμφωνία, παρόλο που είπε ότι ήταν «έτοιμη για υπογραφή».

Το έθνος των 700.000 ανθρώπων, που βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αλλά πολιτικά ασταθές μέρος του κόσμου, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής διελκυστίνδας από τότε που άλλαξε τη διπλωματική αναγνώριση της Ταϊβάν το 2019. «The Switch», όπως Η απόφαση είναι γνωστή, υπογράμμισε την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου σε μια περιοχή που παραδοσιακά κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία.

Η διπλωματική ανατροπή —και οι κατηγορίες για δωροδοκίες— εξόργισαν πολλούς και, σε συνδυασμό με μακροχρόνιες τοπικές διαμαρτυρίες, οδήγησε σε εκτεταμένες ταραχές τον Νοέμβριο που άφησαν τέσσερις νεκρούς και μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας της Honiara κάηκε ολοσχερώς.

Ειρηνευτές από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία παρέμειναν στην πρωτεύουσα, βοηθώντας στη φύλαξη του Κοινοβουλίου, ακόμη και όταν ο Sogavare ανακοίνωσε την προτεινόμενη συμφωνία με την Κίνα.
Η Αυστραλία δήλωσε ότι επεκτείνει την ειρηνευτική της αποστολή την Πέμπτη, την ίδια ημέρα που διέρρευσε στο διαδίκτυο ένα προσχέδιο της συμφωνίας Sogavare με την Κίνα από την αντιπολίτευση.

«Οι Νήσοι του Σολομώντα μπορούν, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, να ζητήσουν από την Κίνα να στείλει αστυνομία, στρατιωτικό προσωπικό και άλλες δυνάμεις επιβολής του νόμου και ένοπλες δυνάμεις στις Νήσους Σολομώντος για να βοηθήσουν στη διατήρηση της κοινωνικής τάξης, την προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων», ανέφερε το προσχέδιο που διέρρευσε. έγγραφο, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως άκρως εμπιστευτικό.

Στην ομιλία του, ο Sogavare προσπάθησε να καθησυχάσει την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ότι δεν εγκαταλείπει τις συμφωνίες μαζί τους. Αλλά φάνηκε επίσης να προτείνει ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα για τη χώρα του και είπε ότι ήταν προσβλητικό «να χαρακτηριζόμαστε ως ακατάλληλοι να διαχειριστούμε τις κυριαρχικές μας υποθέσεις».
«Είμαστε ευαίσθητοι στην ατυχή αντίληψη που έχουν πολλοί ηγέτες ότι η ασφάλεια της περιοχής απειλείται από την παρουσία της Κίνας στην περιοχή», είπε. «Αυτό είναι απόλυτη ανοησία».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μάθιου Γουέιλ είπε ότι προειδοποίησε τους Αυστραλούς αξιωματούχους για την προτεινόμενη συμφωνία με την Κίνα τον Αύγουστο, αλλά θεώρησε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι η Καμπέρα απέτυχε να εμποδίσει την υλοποίηση του σχεδίου.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον είπε ότι η συμφωνία προκαλεί «μεγάλη ανησυχία», αλλά αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε ενεργήσει αρκετά γρήγορα. Σε τηλεφωνήματα της Δευτέρας το βράδυ, ο Μόρισον φέρεται να πίεσε τους ηγέτες των Φίτζι και της Παπούα Νέας Γουινέας να βοηθήσουν να πείσουν τα Νησιά του Σολομώντα να εγκαταλείψουν τη συμφωνία με την Κίνα. Και το πρωί της Τρίτης, ο Μόρισον συζήτησε το θέμα με την ομόλογό του από τη Νέα Ζηλανδία, Τζασίντα Άρντερν, η οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία «δυνητική στρατιωτικοποίηση της περιοχής».

Δεν πρέπει να αποκλείουμε την περίπτωση ακόμα κι εμείς στρατιωτικής επέμβασης της Αυστραλίας στα νησιά του Σολομώντα. Κατά τα πρότυπα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This