«Η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ήδη δηλώσει προφορικά ότι δεν έχει αντίρρηση για τις προτάσεις της Ουκρανίας που εκφράστηκαν στις διμερείς συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, με εξαίρεση το ζήτημα της Κριμαίας», δήλωσε το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Ντέιβιντ Αραχαμία (γνωστός και ως Μπράουν), στον τηλεοπτικό αέρα.
Σύμφωνα με τον Αραχαμία, «η Ρωσική Ομοσπονδία αναμένεται να επιβεβαιώσει γραπτώς ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται για τις προτάσεις που εξέφρασε η Ουκρανία και τώρα επεξεργάζονται νομικά ζητήματα».
Ο Ουκρανός είπε επίσης ότι η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε ότι τα προσχέδια εγγράφων είχαν ήδη αναπτυχθεί αρκετά ώστε να οργανωθεί μια άμεση διαβούλευση μεταξύ του Βολοντιμίρ Ζελένσκι και του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σημείωσε ότι χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Πούτιν και φέρεται να εξέφρασε την ετοιμότητά του να οργανώσει μια τέτοια συνάντηση.
Ο Αραχαμία τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς «για να μιλήσουμε για την ημερομηνία και τον τόπο, αλλά μάλλον θα είναι η Κωνσταντινούπολη ή η Άγκυρα».
Σύμφωνα με το μέλος της διαπραγματευτικής αποστολής, είναι σημαντικό για την Ουκρανία να γίνουν εγγυητές ασφαλείας η Κίνα, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλες χώρες, όπως πρόσθεσε, μπορούν να ενταχθούν πλήρως ή εν μέρει στη συμφωνία.
Επισήμως, κράτη όπως η Τουρκία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ήδη συμφωνήσει στο λεγόμενο ανάλογο του πέμπτου άρθρου του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Ουκρανός διαπραγματευτής υπογράμμισε ότι η Μόσχα συμφώνησε ότι ένα δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας θα ήταν «ο μοναδικός τρόπος εξόδου από αυτήν την κατάσταση». Εάν οι Ουκρανοί δεν εγκρίνουν αυτό το καθεστώς ουδετερότητας «τότε τα επιστρέψουμε είτε σε εμπόλεμη κατάσταση, ίσως, είτε σε νέες διαπραγματεύσεις», είπε ο Αραχάμια.
Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποκηρύξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να επιλέξει την ουδετερότητα.