Το ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας υποκίνησαν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, υποστήριξε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θεωρώντας, προφανώς, ότι η εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία… δεν έπαιξε κανέναν ρόλο!
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια. Οι κυρώσεις της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έφεραν τη Ρωσία αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αν και η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος των κυρώσεων θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός.
Putin instructs government to monitor food exports to ‘unfriendly’ countries https://t.co/hyV2enf0kw pic.twitter.com/SA8qpdZgX4
— Anadolu English (@anadoluagency) April 5, 2022
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, σε συνδυασμό με την έλλειψη λιπασμάτων, θα υποχρεώσουν τη Δύση να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει προμήθειες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις τροφίμων σε φτωχότερες χώρες. «Αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, νέα κύματα μεταναστών και γενικά θα οδηγήσουν τις τιμές των τροφίμων σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη», είπε ο Πούτιν σε μια συνεδρίαση για την ανάπτυξη της παραγωγής τροφίμων.
Putin says world faces food crisis due to West's sanctions https://t.co/29LXb0e1ph pic.twitter.com/6Qt1bX3rxS
— Reuters (@Reuters) April 5, 2022
«Κομμένες» οι εξαγωγές τροφίμων σε εχθρικές χώρες
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η έλλειψη λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε ο Πούτιν και συνέχισε λέγοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις προμήθειες τροφίμων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα να παρακολουθούμε τις εξαγωγές σε χώρες που είναι εχθρικές απέναντί μας».
Οι κυρώσεις, σύμφωνα με τον Πούτιν, έχουν διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα των λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου έχει καταστήσει πιο δαπανηρή την παραγωγή λιπασμάτων στη Δύση. Ο Πούτιν προειδοποίησε, επίσης, τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα εθνικοποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, σχολιάζοντας πως μια τέτοια ενέργεια θα αποδεικνυόταν «δίκοπο μαχαίρι».
Με αφορμή, εξάλλου, τη χθεσινή ανακοίνωση της Γερμανίας ότι η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας θα αναλάβει τον έλεγχο της Gazprom Germania, θυγατρικής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ο Πούτιν κατήγγειλε τις «πιέσεις» που δέχεται η Gazprom στην Ευρώπη. «Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα επιδεινώνεται λόγω χονδροειδών μέτρων που δεν συνδέονται με την αγορά, ιδίως με τις διοικητικές πιέσεις στην εταιρεία Gazprom σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.