Δίχως τέλος η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αναφορές για βομβαρδισμούς κοντά στην πόλη Λβιβ, στα δυτικά της χώρας. Η προσφυγική κρίση και τα στοιχεία του ΟΗΕ για τους θανάτους αμάχων δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. «Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα», σημείωσε. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσε ότι ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.
Οκτώ ημέρες νωρίτερα επλήγη εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών, χωρίς να προκληθούν θύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Στις 13 Μαρτίου, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια μεγάλη στρατιωτική βάση περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 134.
Σε κοντινή απόσταση από τα πολωνικά σύνορα, το Λβιβ μετατράπηκε σε καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους και στην αρχή του πολέμου φιλοξένησε πολλές πρεσβείες χωρών της Δύσης που μετέφεραν την έδρα τους από το Κίεβο, καθώς και ενδιάμεσος σταθμός για χιλιάδες πρόσφυγες που πήγαν στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, εκρήξεις σημειώθηκαν στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, της μεγαλούπολης της δυτικής Ουκρανίας, ανέφερε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.
Αγνοούνται 400 κάτοικοι σε προάστιο
Σοκαρισμένα παρακολούθησαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το βίντεο, που παρουσίασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τις βαρβαρότητες κατά αμάχων, σε μία σειρά από πόλεις της χώρας του, όπως η Μπούτσα, το Ιρπίν, η Μαριούπολη και η Ντιμέρκα της Ουκρανίας. Η Μπούτσα ίσως είναι η κορυφή του παγόβουνου, λέει ο Λευκός Οίκος. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης. Ωστόσο, τόνισε η κυρία Ντικάρλο, η οποία εκφράστηκε χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.