Μετά το φιάσκο στην ελληνική Βουλή, η ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι και στην κυπριακή Βουλή ήταν… μια από τα ίδια, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και στο μαρτυρικό νησί.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν είπε κουβέντα για την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο. Γεγονός αδιανόητο για έναν ηγέτη που υποτίθεται ότι ζητά βοήθεια επειδή και η δική του χώρα δέχεται εισβολή. Προκλητικό ήταν επίσης το ότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έκλεισε την σύνδεση μόλις η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ξεκίνησε την ομιλία της η οποία αναφερόταν στην κυπριακή τραγωδία!
Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Κύπρο, οι μόνοι που δεν ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από την προκλητική εμφάνιση του Ζελένσκι, ήταν οι ηγέτες τους!
Εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε μεν ότι θα έπρεπε να το κάνει, αλλά «δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα»!
Δηλαδή πότε περίμενε ο κ.Αναστασιάδης να καταδικάσει την τουρκική εισβολή ο Ζελένσκι; Όταν θα υπογράφει τις νέες αμυντικές συμφωνίες με την Άγκυρα; Το θέμα είναι πως ο Ουκρανός δεν έκανε την παραμικρή αναφορά, έστω και για τα μάτια του κόσμου.
Η δήλωση Αναστασιάδη:
«Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια είχαμε υποφέρει το 1974. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής, που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης διαβατηρίων Ρώσων ολιγαρχών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία».
Κληθείς να σχολιάσει και τη σημερινή αναφορά της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ για τον αγωγό EastMed, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν στάθηκε στην ουσία, η οποία ήταν η «ταφόπλακα» που έβαλε η Αμερικανίδα: «Έχω την εντύπωση ότι, και το έχουμε πει κατ΄επανάληψη, αυτό θα κριθεί μετά τη μελέτη βιωσιμότητας. Αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι μια ανάγκη μελέτης εναλλακτικών πηγών προμήθειας προς την ΕΕ, με βάση τα νέα δεδομένα. Συνεπώς, θα κριθεί από τις μελέτες, από την ποσότητα του προς διάθεση αερίου και ως εκ τούτου δεν θεωρώ ότι αποκλείσθηκε».