Χειμαρρώδης για μια ακόμη φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του πως πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την Κύπρο, για να περάσει το φυσικό αέριο του Ισραήλ.
Επανέλαβε, μάλιστα, ότι το έργο αγωγού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο (EastMed) δεν θα ήταν ένα βιώσιμο έργο. «Όλοι είδαν για άλλη μια φορά ότι ο EastMed δεν είχε κανένα οικονομικό νόημα, ούτε είναι εφικτό ως έργο», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «επί του παρόντος, όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, όλοι θέλουν να βρουν άλλες πηγές ενέργειας και πόρους. Κάνουμε κι εμείς βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αφενός, προβλέπεται η αύξηση της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, TANAP, που είναι πλέον 16 δισ. μ3, και θα ανέλθει στα 23 δισ. μ3 το 2023, ενώ προγραμματίζεται να αυξηθεί στα 31 δισ. μ3 το 2026. Γίνονται διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Βλέπουμε ότι και το Ισραήλ έχει πλούσια αποθέματα. Άλλες χώρες της περιοχής μπορεί επίσης να βρουν πόρους, κοιτάσματα. Οι διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται».
#Cavusoglu: #Europe must convince #Nicosia to settle for sake of #EU gas supplies https://t.co/F3fCk9Unh9
— Armenian News-NEWSam (@NEWSam_English) April 14, 2022
«Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός για να φτάσουν στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Και εδώ, βέβαια, πρέπει να περάσει από την Κύπρο, για να έρθει στην Τουρκία. Και εδώ η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” έχει καταθέσει τρεις προτάσεις για ισότιμο διαμοιρασμό, στις οποίες η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είπε ποτέ “ναι”. Το είπαμε και στην Ε.Ε., το λέμε σε όλες τις χώρες. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα βρεθεί η λύση στην πολιτική διαδικασία, γιατί η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έρχεται κοντά. Το είδαμε στο Κραν Μοντανά, το είδαμε στο Σχέδιο Ανάν», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Ωστόσο, μπορούν να γίνουν βήματα προς μία ακριβοδίκαιη μοιρασιά. Και εδώ ο καθένας μπορεί να κερδίσει. Σε αυτό το σημείο, ποιος μπορεί να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά; Ας την πείσει η Ε.Ε. Γιατί η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο που θα έρθει από εδώ αυτή τη στιγμή. “Θα έρθουμε με νέες ιδέες”, λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ας δούμε όμως τι ιδέες θα έχουν», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.