Η Ουκρανία έκανε περισσότερες από 8.600 έρευνες αναγνώρισης προσώπου σε νεκρούς ή αιχμάλωτους Ρώσους τις 50 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, χρησιμοποιώντας σαρώσεις για να βρεθούν τα προφίλ των στρατιωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να στείλουν φωτογραφίες των πτωμάτων τους στις οικογένειές τους στην πατρίδα τους.
Σε ένα συγκλονιστικό άρθρο της για την αθέατη πλευρά του πολέμου, η Washington Post αναφέρει πως οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, σε μια φρικτή εκστρατεία για να στρέψουν τις Ρωσίδες μητέρες ενάντια στον πόλεμο.
Το δωρεάν λογισμικό, δωρεά, της αμφιλεγόμενης αμερικανικής εταιρείας Clearview AI, χρησιμοποιείται για τη σάρωση και την αναγνώριση των προσώπων των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν επί ουκρανικού εδάφους. Οι εικόνες των πτωμάτων αποστέλλονται στη συνέχεια στις οικογένειές τους στη Ρωσία, με την ελπίδα ότι η ζοφερή πραγματικότητα των θανάτων στο πεδίο της μάχης θα σοκάρει τους καθημερινούς Ρώσους και θα στραφούν ενάντια στον πόλεμο, γράφει η Washington Post.
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν εργαλειοποιήσει την αναγνώριση προσώπου, με τη Μόσχα να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να εντοπίσει και να συλλάβει ακτιβιστές κατά του πολέμου και το Κίεβο για να αναγνωρίσει τόσο τους δικούς του νεκρούς όσο και αυτούς του εχθρού.
New: Ukraine has run more than 8,600 facial recognition searches on dead or captured Russians in the 50 days since the war began, using the scans to find the soldiers' social media profiles – and send photos of their corpses to their families back home https://t.co/B3Ztf2albb
— Drew Harwell (@drewharwell) April 15, 2022
Σε ρωσικές οικογένειες έχουν σταλεί εικόνες που σχετίζονται με 582 νεκρούς στρατιώτες, είπαν στην Washington Post εθελοντές χάκερ που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Η Clearview έχει επικριθεί για την συλλογή εικόνων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη μετέπειτα χρήση τους από τις Αρχές των ΗΠΑ. Η δωρεάν πρόσβαση της Ουκρανίας στη βάση δεδομένων του λογισμικού με 2 εκατομμύρια εικόνες από τα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδεικνύει μια νέα χρήση της τεχνολογίας ως αντιπολεμική προπαγάνδα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Clearview AI, Hoan Ton-That, δήλωσε στην Washington Post ότι περισσότεροι από 340 αξιωματούχοι σε πέντε ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο της για να πραγματοποιήσουν αναζητήσεις αναγνώρισης προσώπου όποτε θέλουν, χωρίς χρέωση.
Ωστόσο, υπάρχουν και προειδοποιητικές φωνές πως η στρατηγική αυτή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ:
«Δουλεύει πράγματι;» αναρωτήθηκε η ερευνήτρια παρακολούθησης με έδρα το Λονδίνο, Stephanie Hare. «Ή μήπως κάνει τους [Ρώσους] να λένε: “Κοιτάξτε αυτούς τους άνομους, σκληρούς Ουκρανούς, που το κάνουν αυτό στα αγόρια μας;’»
Για να προσθέσει: «Η επικοινωνία με τους γονείς των στρατιωτών είναι ‘κλασικός ψυχολογικός πόλεμος’, αλλά θα μπορούσε να θέσει ένα επικίνδυνο νέο πρότυπο για μελλοντικές συγκρούσεις».