Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει εδάφη στα ανατολικά προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε στο CNN ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι οι Ουκρανοί δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους διαπραγματευτές.
Μιλώντας αποκλειστικά στον Τζέικ Τάπερ του CNN, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει καμία εγγύηση ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα προσπαθήσουν ξανά να καταβάλουν το Κίεβο εάν καταφέρουν να καταλάβουν το Ντονμπάς.
«Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε, να σταθούν στη θέση μας, γιατί αυτή η μάχη μπορεί να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου», είπε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Επειδή δεν εμπιστεύομαι τον ρωσικό στρατό και τη ρωσική ηγεσία, καταλαβαίνουμε ότι το γεγονός ότι τους πολεμήσαμε και έφυγαν από το Κίεβο, από το βορρά, το Τσερνίχιβ και από εκείνη την κατεύθυνση, δεν σημαίνει ότι αν είναι σε θέση να καταλάβουν Ντονμπάς, δεν θα έρθουν ξανά για το Κίεβο».
Ο Ουκρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Μακρόν να πάει στην Ουκρανία για να διαπιστώσει την ύπαρξη «γενοκτονίας»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει τον Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία», έναν όρο που ο Γάλλος ομόλογός του αρνείται μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει.
«Όσο για τον Εμανουέλ Μακρόν, του έχω μιλήσει», είπε σχετικά ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Πιστεύω πως θα θέλει να φροντίσει ώστε η Ρωσία να δεσμευθεί στον διάλογο», εξηγώντας την άρνηση του Γάλλου ηγέτη να καταγγείλει μια «γενοκτονία» στην Ουκρανία, αντίθετα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκτιμήσει αρχικά την περασμένη Τετάρτη πως η άρνηση αυτή είναι «πολύ προσβλητική».
«Του είπα πως ήθελα να καταλάβει πως δεν πρόκειται για έναν πόλεμο, πως αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια γενοκτονία. Τον προσκάλεσα να έρθει όποτε θα έχει ευκαιρία», διευκρίνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο CNN. «Θα έλθει, και θα δει, και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει.»
Ο Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, είχε εξηγήσει την Πέμπτη πως ο χαρακτηρισμός “γενοκτονία” θα πρέπει κατά τη γνώμη του να «αποδοθεί από τους νομικούς, όχι από τους πολιτικούς» και πως μια «επιστροφή στη λεκτική κλιμάκωση» δεν βοηθά την Ουκρανία.
Ζελένσκι για Μπάιντεν: «Είναι ο ηγέτης των ΗΠΑ και πιστεύω πως γι’ αυτό πρέπει να έρθει να δει».
Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι εύχεται να δει στην Ουκρανία τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον εξέπληξε λέγοντας αυτή την εβδομάδα πως οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία».
«Έχω την ίδια άποψη με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Κοιτάξτε τι συνέβη στην Μπούκα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι καν πόλεμος, είναι γενοκτονία. Απλώς σκότωσαν ανθρώπους. Όχι στρατιώτες, πολίτες. Απλώς πυροβόλησαν ανθρώπους στους δρόμους. Οι άνθρωποι έκαναν ποδήλατο, έπαιρναν το λεωφορείο ή περπατούσαν. Υπήρχαν πτώματα παντού στους δρόμους», είπε ο Ζελένσκι.
Στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι θα έρθει, αλλά η απόφαση είναι δική του, βέβαια, αυτό εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας», διευκρίνισε. «Όμως είναι ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστεύω πως γι΄αυτό πρέπει να έρθει να δει».
Η αμερικανική κυβέρνηση σκέπτεται να στείλει απεσταλμένο στο Κίεβο, αλλά μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος απέκλεισε μια επίσκεψη του ίδιου του Μπάιντεν.
«Θέλουμε υποστήριξη με πράξεις, όχι με λόγια»
Μιλώντας για τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε: «Είναι μεγάλος πόνος για μένα να βλέπω τις ζωές να χάνονται».
Ερωτηθείς για το τι πιστεύει για τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο που λένε «ποτέ ξανά» για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, δεδομένου του τι συμβαίνει στη χώρα του απάντησε: «Δεν πιστεύω στον κόσμο. Δεν πιστεύουμε τα λόγια. Μετά την κλιμάκωση της Ρωσίας, δεν πιστεύουμε τους γείτονές μας. Δεν τα πιστεύουμε όλα αυτά. Η μόνη πίστη που υπάρχει είναι η πίστη στον εαυτό μας, στους ανθρώπους μας, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και στην πεποίθηση ότι οι χώρες θα μας υποστηρίξουν όχι μόνο με τα λόγια τους αλλά και με τις πράξεις τους. Και ως εκεί. Ποτέ ξανά. Πραγματικά, όλοι μιλούν για αυτό και όμως, όπως μπορείτε να δείτε, δεν έχουν όλοι τα κότσια».
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έχασε την οικογένειά του στο Ολοκαύτωμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσθετη χρηματοδότηση 800 εκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε ο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα για την προμήθεια νέων και πιο προηγμένων όπλων στην Ουκρανία ναι μεν ήταν πράγματι χρήσιμη, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα.
«Φυσικά, χρειαζόμαστε περισσότερα. Αλλά είμαι χαρούμενος που μας βοηθά τώρα. Αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πιο ξεκάθαρο διάλογο. Ήταν ένας διάλογος που είχε κάποιες ανατροπές. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί δεν υπάρχουν πολλές χώρες που μας έχουν βοηθήσει πραγματικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι.
https://www.youtube.com/watch?v=zdxiu3mPEr0
Οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη δεν έχουν παραδοθεί, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία έχει μπει η μάχη στη Μαριούπολη με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Ντένις Σμίχαλ να ξεκαθαρίζει ότι η πόλη δεν έχει παραδοθεί στους Ρώσους.
Οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης εξακολουθούν να ελέγχουν τομείς της πόλης και «θα αγωνιστούν μέχρι τέλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το αμερικανικό δίκτυο ABC.
«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Σμίχαλ.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες στην υπό πολιορκία Μαριούπολη φαίνεται πως έχουν αγνοήσει το τελεσίγραφο της Ρωσίας, που απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να απομακρυνθούν από το στρατηγικό λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, η κατάληψη του οποίου θα ήταν μια σημαντική νίκη για τη Μόσχα.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός απέρριψε εξάλλου τις πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με τον οποίο ο ρωσικός στρατός κερδίζει τον πόλεμο.
«Καμία μεγάλη πόλη δεν έχει πέσει. Μόνο η Χερσώνα είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, όμως όλες οι άλλες πόλεις είναι υπό ουκρανικό έλεγχο», επέμεινε ο Σμίχαλ, διευκρινίζοντας ότι περισσότεροι από 900 δήμοι κάθε μεγέθους, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Κίεβο, είναι ελεύθεροι από κάθε ρωσική κατοχή.
«Αυτή τη στιγμή πολεμάμε στην περιοχή του Ντονμπάς και δεν έχουμε την πρόθεση να παραδοθούμε», πρόσθεσε, μιλώντας στα αγγλικά.