Τη ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία καταδίκασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνοντας, ωστόσο, έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» διάρκειας 4 ημερών, με αφορμή τον εορτασμό του ορθόδοξου Πάσχα.
«Ζητάω σήμερα μια ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 4 ημερών για τη Μεγάλη Εβδομάδα», από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και την Κυριακή του Πάσχα, «προκειμένου να επιτραπεί το άνοιγμα μιας σειράς ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει λεπτομερή σχέδια στα εμπλεκόμενα μέρη και είναι έτοιμα να στείλουν κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, αρχής γενομένης από μεθαύριο.
🕊 The Secretary-General of the #UN, António Guterres, has called for a four-day Easter truce.
He proposes to have a ceasefire from Apr/21 to Apr/24 in order to open humanitarian corridors and deliver humanitarian aid to people in the most affected areas. pic.twitter.com/KkjbNsjLJI
— WithUkraine (@With__Ukraine) April 19, 2022
Η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον ευρωπαϊκού κράτους από το 1945
«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι επείγουσες. Ο κόσμος δεν έχει φαγητό, νερό, προμήθειες για να φροντίσουν τους αρρώστους ή τους τραυματίες ή απλά για να ζήσουν καθημερινά», επισήμανε ο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον ενός ευρωπαϊκού κράτους από το 1945, έχει προκαλέσει τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα σήμερα», είπε συνεχίζοντας.
«Αντί του εορτασμού μιας νέας ζωής, αυτό το Πάσχα συμπίπτει με μια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Η έντονη συγκέντρωση δυνάμεων και δύναμης πυρός καθιστά αυτήν τη μάχη αναπόφευκτα πιο βίαιη, πιο αιματηρή και πιο καταστροφική», τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, συμπληρώνοντας σε απαισιόδοξο τόνο πως «η εισβολή και ο φρικτός απολογισμός σε βάρος αμάχων, που έχουμε δει μέχρι στιγμής, θα μπορούσε να ωχριά σε σύγκριση με τον τρόμο που επίκειται».