Σε πολιορκία το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης – Νέες εκρήξεις στο Μικολάγιφ

Δραματική έκκληση των πολιορκημένων του Azovstal: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας»

Must Read

Συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με νέες εκρήξεις και βομβαρδισμούς να σημειώνονται στο Μικολάγιφ. Την ίδια ώρα, η Μόσχα σφυροκοπά τη Μαριούπολη, ενώ στο σημείο παραμένει ένας θύλακας Ουκρανών.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες, Τρίτη 19/4, και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα, Τετάρτη 20/4, το απόγευμα.

 

Δραματικό κάλεσμα

Φωνές απόγνωσης στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. «Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε ουκρανός αξιωματικός υπό πολιορκία στη Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τούς «βγάλει» από εκεί με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες του κόσμου ώστε να βοηθήσουν. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης». Η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ εάν παραδοθούν.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Μικολάγιεφ

Nέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί πλήττουν την ουκρανική πόλη Μικολάιβ (νότια), σύμφωνα με τον δήμαρχό της. «Εκρήξεις στη Μικολάιβ ξανά», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω της πλατφόρμας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο αιρετός κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να καλυφθούν και να μείνουν μακριά από παράθυρα.

 

Το νέο ρωσικό τελεσίγραφο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απηύθυνε νέο κάλεσμα στους ουκρανούς στρατιώτες που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης να καταθέσουν την Τετάρτη τα όπλα τους, μετά και την πολιορκία του χθες,Τρίτη 19/4. Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 2 το μεσημέρι της 20ης Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Κατελήφθη η Κρεμίννα

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Κρεμίννα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από την πόλη, δήλωσε ο περιφερειάρχης. Η Κρεμίννα, μια πόλη με περισσότερους από 18.000 κατοίκους περίπου 350 μίλια (560 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας (Κίεβο), αποτελεί την πρώτη πόλη που καταλαμβάνεται από μια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. «Η Κρεμίννα τελεί υπό τον έλεγχο των «Ορκ» (σ.σ.: Ρώσων). Μπήκαν στην πόλη», είπε ο Serhiy Gaidai, κυβερνήτης της περιοχής Λουγκάνσκ, σε ενημέρωση την Τρίτη. «Οι υπερασπιστές μας έπρεπε να αποσυρθούν. Έχουν εδραιωθεί σε νέες θέσεις και συνεχίζουν να πολεμούν τον ρωσικό στρατό».

Τι γίνεται με το Τσερνόμπιλ;

Αποκαταστάθηκε πλέον η επικοινωνία με το μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ και του ρυθμιστικού φορέα της ατομικής ενέργειας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των ουκρανικών αρχών στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, χαρακτήρισε την αποκατάσταση της επικοινωνίας στο Τσερνόμπιλ «πολύ καλή είδηση», προσθέτοντας πως θα ηγηθεί ομάδας ειδικών του οργανισμού που θα επισκεφθεί το εργοστάσιο στην Ουκρανία εντός του μήνα για να αποτιμήσει επιτόπου την κατάσταση. Ο ρωσικός στρατός κυρίευσε την εγκατάσταση σχεδόν αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, πάντως οι δυνάμεις του αποχώρησαν την 31η Μαρτίου, θύμισε ο ΔΟΑΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Azovstal: Νέο ρωσικό τελεσίγραφο παράδοσης – Ουκρανικές κατηγορίες για βόμβες καταστροφής καταφυγίων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This