Τα πρώτα δύο κρούσματα της παιδικής οξείας ηπατίτιδας εντοπίστηκαν στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για δύο περιστατικά αδιευκρίνιστης αιτιολογίας που πληρούν τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε παιδιά ηλικίας 5 και 4 ετών, που νόσησαν, ωστόσο, το Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα.
«Εάν οι γονείς παρατηρήσουν στα παιδιά συμπτώματα (γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς) προτρέπονται όπως επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους», αναφέρει ακόμα το κυπριακό Υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία Παίδων
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, είπε στον ΑΝΤ1 πως «εξακολουθούμε να μην έχουμε κρούσμα», αλλά επεσήμανε πως «είμαστε σε εγρήγορση σαν Οργανισμός, έχουν ειδοποιηθεί όλες οι υγειονομικές περιφέρειες και όλα τα νοσοκομεία για το ποιος είναι ο ορισμός της οξείας ηπατίτιδας».
Πρόσθεσε ακόμα πως υπάρχει έτοιμη η διαδικασία της καταγραφής: «Έχουμε φόρμα καταγραφής να έρχονται επιδημιολογικά στοιχεία στον ΕΟΔΥ και αν χρειαστεί να σταλθούν δείγματα προς εξερεύνηση για πιθανόν ιούς οι άλλες αιτιολογίες».
Σύμφωνα με τον κ.Ζαούτη, τα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας «είναι σε ετοιμότητα και προετοιμασμένα να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα».
https://youtu.be/wbbuX9_RSuQ
Αύξηση των κρουσμάτων στην ΕΕ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ / ECDC), 166 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα.
Μετά την αρχική αναφορά της αύξησης κρουσμάτων σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας (σε προηγουμένως υγιή παιδιά) από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου 2022 και έως τις 20 Απριλίου 2022, εντοπίστηκαν 111 περιπτώσεις, ηλικίας 10 ετών και κάτω στη χώρα.
Από χθες Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, έχουν αναφερθεί περίπου 55 κρούσματα από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία) ενώ σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο (Καναδά, Ισραήλ, Ιαπωνία, ΗΠΑ).
#JustPublished:#ECDC's Rapid Risk Assessment on severe acute #hepatitis cases of unknown aetiology in children.
Read full ⬇️⬇️⬇️ https://t.co/s8PiRJbmVa
— ECDC (@ECDC_EU) April 28, 2022
Άλυτος γρίφος
Προς το παρόν, όπως αναφέρει το ECDC, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη.
Ο εργαστηριακός έλεγχος έχει αποκλείσει την ιογενή ηπατίτιδα τύπου A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό των αναφερόμενων περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βγει θετικά στον αδενοϊό και το ίδιο ίσχυε για ορισμένες περιπτώσεις από άλλες χώρες.
Προτεραιότητα, κατά το ECDC, σε αυτό το σημείο της εκδήλωσης είναι:
- ο προσδιορισμός του υποκείμενου αιτιολογικού παράγοντα,
- της παθογένειας της νόσου και
- των παραγόντων κινδύνου για τη σοβαρότητα των περιπτώσεων οξείας σοβαρής ηπατίτιδας στα παιδιά.
Η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι μια λοίμωξη ή συν-λοίμωξη από ανθρώπινο αδενοϊό είναι ο πιο πιθανός αιτιολογικός παράγοντας. Ωστόσο, άλλες αιτιολογίες είναι ακόμη υπό εξέταση και δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί.
Καθώς η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, δεν μπορούν να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου σε αυτό το στάδιο, αναφέρει το ECDC.
Η έκθεση των κοπράνων και του στόματος σε ιούς όπως οι αδενοϊοί είναι πιο πιθανή για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, συνιστά την ενίσχυση γενικών καλών πρακτικών υγιεινής (συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικής υγιεινής των χεριών, του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών) σε χώρους που βρίσκονται παιδιά.