Τρία χρόνια αφότου κατηγόρησε την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για φόνο και διεξαγωγή ψευδούς δίκης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο Ριάντ για να… επιδιορθώσει τους δεσμούς της Τουρκίας με το Βασίλειο.
Θυμίζουμε ότι ο Κασόγκι, επικριτής της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, εκτελέστηκε στο Προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Εκείνη την εποχή, ο Ερντογάν κατηγορούσε τα «υψηλά κλιμάκια» της σαουδαραβικής κυβέρνησης ότι έδωσαν τις εντολές και επέκρινε τη νομική διαδικασία του ίδιου του Ριάντ ενώ αρνείτο να μοιραστεί μαζί τους στοιχεία λόγω ανησυχιών για παραποίηση.
Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά τον Δεκέμβριο του 2018 ότι τα άτομα που βρίσκονται πιο κοντά στον Μπιν Σαλμάν «έπαιξαν τον πιο ενεργό ρόλο» στη δολοφονία του Κασόγκι. Σήμερα, η συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο, μαζί με φωτογραφίες της χειραψίας, ήταν το κύριο στοιχείο στον τουρκικό κυβερνητικό ιστότοπο. Προσευχήθηκε μάλιστα και στη Μέκκα μαζί με την τουρκική αντιπροσωπεία, φορώντας έναν λευκό χιτώνα.
Με την οικονομία της Τουρκίας να αντιμετωπίζει τώρα βαθύτερα δεινά και να πλησιάζουν και εκλογές οι οποίες αναμένονται δύσκολες για τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Ερντογάν τώρα τρέχει και πιέζει να επιδιορθώσει τις τεταμένες διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας.
Το ταξίδι αυτό είναι το επιστέγασμα μιας πολύμηνης προσπάθειας της Τουρκίας να φτιάξει τους δεσμούς με το Ριάντ, αφού η Σαουδική Αραβία επέβαλε ανεπίσημο μποϊκοτάζ στις τουρκικές εισαγωγές λόγω της στάσης στη δολοφονία Κασόγκι.
Η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση και υποβάθμιση του νομίσματός της, της τουρκικής λίρας, επιδιώκει την αναθέρμανση των σχέσεών της με τις χώρες του Κόλπου, με τις οποίες οι δεσμοί της ήταν τεταμένοι από τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Ο Ερντογάν προσπάθησε επίσης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την υποστήριξη της κυβέρνησής του σε ομάδες που το Ριάντ συνδέει με την τρομοκρατία.
Η Τουρκία είναι γνωστή για την ισχυρή υποστήριξή της στο κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει θέσει εκτός νόμου.
Ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει ηγηθεί της καταστολής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
📹 | #Turkish President #Erdogan visits #SaudiArabia and was welcomed by King Salman with an official ceremony.
▪️Erdogan also held a meeting with Crown Prince Muhammad Bin Salman.pic.twitter.com/0S6yF8wue9
— EHA News (@eha_news) April 29, 2022
«Η τουρκική κυβέρνηση είναι εναντίον κάθε μορφής τρομοκρατίας και αποδίδουμε σημασία στη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής μας κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν στο Βασιλικό Παλάτι Al-Salam στην Τζέντα.
«Εκφράζουμε με κάθε ευκαιρία ότι αποδίδουμε τόση σημασία στη σταθερότητα και την ασφάλεια των αδελφών μας στην περιοχή του Κόλπου, όσο αποδίδουμε στη δική μας», είπε ακόμα.
Τον Νοέμβριο του 2020, το Συμβούλιο Ανώτερων Μελετητών της Σαουδικής Αραβίας, το ανώτατο θρησκευτικό όργανο του Βασιλείου, δημοσίευσε ένα ανακοινωθέν που περιγράφει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική ομάδα που δεν αντιπροσωπεύει τις αληθινές αξίες του Ισλάμ.
Το κίνημα, το οποίο λέει ότι επιδιώκει τη δημοκρατία για τους μουσουλμάνους που ζουν υπό καταπιεστικά καθεστώτα, υποκινεί την εξέγερση, τη βία και την τρομοκρατία και υπονομεύει τη συνύπαρξη εντός των εθνών, ανέφερε το συμβούλιο.