Ο επικεφαλής του Frontex, Γάλλος Φαμπρίς Λετζέρι, υπέβαλε την παραίτησή του από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, μετά την έρευνα στην οποία υποβάλλεται για τη διοίκηση του.
Η προτεινόμενη παραίτηση του Λετζέρι έρχεται «έπειτα από έρευνα σχετικά με τη διαχείριση του οργανισμού από τον Olaf, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης», δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο Παρίσι.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπέβαλε την παραίτησή του στο διοικητικό συμβούλιο και αυτό ανοίγει το ενδεχόμενο μιας νέας αρχής για τον Frontex», ανέφερε στο Βερολίνο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Κατήγγειλε την Τουρκία
Πέρυσι τέτοια εποχή, ο επικεφαλής του Frontex είχε προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία της Τουρκίας και της προκλητικότητάς της, με αναφορά σε επικίνδυνα επεισόδια που είχαν προκαλέσει τουρκικές ακταιωροί το διήμερο 26 και 27 Απριλίου 2021 στο Ανατολικό Αιγαίο.
Με επιστολή του τότε προς την Κομισιόν και συγκεκριμένα τον Μαργαρίτη Σχοινά και την Ίλβα Γιόχανσον ο Λετζερί κατήγγειλε την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες παρενόχλησαν δύο σκαφή του Frontex (ένα σουηδικό κι ένα φινλανδικό) κοντά στη Χίο.
Μετά και από αυτή την ενέργειά του, ο Γάλλος ο οποίος και άλλες φορές είχε επισημάνει τις επικίνδυνες και προκλητικές τακτικές της Τουρκίας, μπήκε για τα καλά στο στόχαστρο της Άγκυρας, η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να υπονομεύσει το έργο της Frontex με κατηγορίες εναντίον της ότι δήθεν «καλύπτει» την Ελλάδα και ότι προχωρά σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών.
Ο επικεφαλής της Frontex από το 2015, βρέθηκε στο στόχαστρο έκθεσης του Olaf, η οποία, σύμφωνα με τη Le Point, τον κατηγορεί ουσιαστικά ότι «δεν σεβάστηκε τις διαδικασίες, έχοντας δείξει ότι δεν είναι πιστός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κακή προσωπική διαχείριση».
Αυτή η έρευνα ήρθε μετά από ένα πλαίσιο τακτικών κατηγοριών, ιδιαίτερα από ΜΚΟ τα τελευταία χρόνια, για τα λεγόμενα «pushbacks», κατηγορίες οι οποίες υποκινούνται κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από αμφισβητούμενης νομιμότητας και ιδεολογίας ΜΚΟ.