Τόσο στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όσο και στον Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε πρόσκληση η Ινδονησία, προκειμένου να παραστούν τον ερχόμενο Νοεμβρίου στη σύνοδο κορυφής της G20 στο έδαφός της, γεγονός που βρίσκει κάθετα αντίθετες τις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμήνυσαν σήμερα ότι αρνούνται να συνομιλήσουν με τον Ρώσο πρόεδρο «σαν να μην συμβαίνει τίποτα», μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζοντας την πρόσκληση που τού απηύθυνε η Ινδονησία, που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην Ομάδα των 20, να παραστεί στη σύνοδο κορυφής. «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συνέβη τίποτα, όσον αφορά στη συμμετοχή της Ρωσίας στους διεθνείς θεσμούς», ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ.
President Joko Widodo of Indonesia confirmed that he invited President Volodymyr Zelensky of Ukraine to the G20 summit in Bali in November. He also said President Vladimir Putin of Russia confirmed that he would attend the summit.https://t.co/yS9wogTa4L
— The New York Times (@nytimes) April 29, 2022
Ωστόσο, η Πόρτερ δεν διευκρίνισε αν η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αρνηθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο, λόγω της πρόσκλησης Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του για την παρουσία του Ρώσου ομολόγου του στην G20, υπενθύμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την πρόσκληση που έστειλε η Τζακάρτα στον Ουκρανό πρόεδρο.
Jen Psaki responds to a question about Vladimir Putin reportedly saying he will attend the G20 Summit:
"The president has expressed publicly his opposition to President Putin attending the G20, we have welcomed the Ukrainians…" pic.twitter.com/zJZr8SqZKj
— Townhall.com (@townhallcom) April 29, 2022
Από την πλευρά της, η Ινδονησία, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε έντονες πιέσεις από τις δυτικές χώρες για να αποκλείσει τη Ρωσία από τη σύνοδο κορυφής, αρνήθηκε να το κάνει, εξηγώντας ότι ο ρόλος της ως «οικοδέσποινας χώρας» την υποχρεώνει να παραμείνει «ουδέτερη».
*φωτο αρχείου