Μόνο σε ευρώ ή δολάρια θα -εξακολουθούν να- γίνονται οι πληρωμές προς τη Ρωσία, για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου, αποφάσισαν από κοινού οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν ολοκλήρωσης της σημερινής συνόδου τους στις Βρυξέλλες.
Φυσικά το τελευταίο χρονικό διάστημα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα αποκάλυψαν ότι, παρά τις σκληρές και «πανηγυρικές» δηλώσεις περί «ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας», τέσσερις χώρες ήδη πληρώνουν κανονικά σε ρούβλια την Ρωσία, ενώ άλλες 10 χώρες έχουν ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια και είναι έτοιμες να το πράξουν. Αυτός, προφανώς, είναι και ο λόγος που το ρούβλι ανεβαίνει έναντι του ευρώ, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό διετίας.
Σε σχετικές δηλώσεις της, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, ξεκαθάρισε ότι η πληρωμή σε ρούβλια του ρωσικού φυσικού αερίου ή πετρελαίου –όπως ζητά η Μόσχα– αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Κοινοτική αξιωματούχος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέα νομική καθοδήγηση από την Κομισιόν, μέσα στις επόμενες ημέρες. Φυσικά πρόκειται για νομικίστικο επιχείρημα, διότι εάν δεν υπάρξει απόφαση για εμπάργκο στην αγορά πρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, που φυσικά δεν πρόκειται να υπάρξει, όλα τα άλλα είναι πομφόλυγες.
Today’s #EU 🇪🇺 energy ministers extraordinary meeting show solidarity with #Poland 🇵🇱 & #Bulgaria 🇧🇬
We are united & will not be blackmailed by Russia. Working together for EU energy security! pic.twitter.com/2Y8SMZGH9J
— Kadri Simson (@KadriSimson) May 2, 2022
We also addressed together with the #energy ministers how best coordinate at #EU 🇪🇺 level action on gas purchases, preparedness & filling gas storage for next winter.
Find my full remarks from the press conference with 🇫🇷 Minister @barbarapompili here⬇️https://t.co/jKjYFkgLYM pic.twitter.com/mO2iDSXXri
— Kadri Simson (@KadriSimson) May 2, 2022
Την ίδια στιγμή, Σλοβακία και Ουγγαρία έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε ένα ενδεχόμενο εμπάργκο. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, μάλιστα, απείλησε με βέτο προφανώς και η συζήτηση περιορίστηκε σε νομικίστικα τερτίπια και όχι ουσιαστικές αποφάσεις. Πώς καταφέρνει, πάντως, η κομισιόν να παρουσιάζει έναν διασυρμό ως θρίαμβο, προφανώς θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από τους ιστορικούς του μέλλοντος…
Από την πλευρά του, ο Ιταλός Υπουργός Ενέργειας, Ρομπέρτο Τζινολιάνι, πρότεινε, μιλώντας στο Politico, δεδομένης της νομικής ασάφειας, να επιτραπεί στις εταιρίες για κάποιους μήνες να πληρώνουν σε ρούβλια. Ερωτηθείσα, κατόπιν σχετικά, η Επίτροπος έκανε λόγο για παραπλανητικές πληροφορίες, επισημαίνοντας ότι μίλησε με τον Ιταλό υπουργό και συνόψισε πως θα υπάρξει νέα νομική καθοδήγηση από την Κομισιόν, τις επόμενες ημέρες για το τί μπορούν και το τί δεν μπορούν να κάνουν.
Ο κρίσιμος ρόλος της Γερμανίας
Το Βερολίνο τάσσεται, πλέον, υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, όπως είχε πει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας, πάντως, μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων.
Germany is ready to support a European ban on imports of Russian oil, and won't be "blackmailed" by Moscow into paying for natural gas in rubles. https://t.co/FB8AeleWoz
— CNN International (@cnni) May 2, 2022
Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας, τόσο για τη βιομηχανία, όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά. «Δημιουργήσαμε μία κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη – κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές», διευκρίνισε ο Χάμπεκ.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, διότι θα μπορούσε να προκληθεί εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως και όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου –συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας– θα ωφελούνταν. «Αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», σημείωσε.
Russian energy: Germany is well on the way, other [EU] countries may need more time – German Economy Minister, Robert Habeck. #Ukraine #oil #gas pic.twitter.com/9a3rA8xeHz
— Georg von Harrach (@georgvh) May 2, 2022
Ο Χάμπεκ, πάντως, κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. «Η αλληλεγγύη προς την Ουκρανία απαιτεί τώρα ταχεία και δραστική μείωση της προμήθειας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία», δήλωσε, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Ερωτώμενος αν έχει κάποιο μήνυμα για τη Μόσχα, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε: «Σταματήστε τον πόλεμο και πηγαίνετε στα σπίτια σας!».
"Stop the war and go home."
Robert #Habeck on point.
🎤Drop
pic.twitter.com/VpIqkzH0mr— Michael Bloss (@micha_bloss) May 2, 2022
Η θέση της Ελλάδας
Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Όπως είπε o υπουργός, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.
Μετά από το Συμβούλιο των υπουργών ενέργειας, ο Κ. Σκρέκας, δήλωσε τα εξής: «Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας.
Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας. Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».
Δείτε επίσης:
- Δίνουμε φυσικό αέριο στη Βουλγαρία από την ημέρα που της έκοψε την τροφοδοσία η Ρωσία
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία εξαιρέσεις από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου