Αν και βάζει ένα «μπορεί» μπροστά, ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ίσως από τους λίγους που δεν φοβήθηκε να «ρίξει» δημόσια ευθύνες στο ΝΑΤΟ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι το «γάβγισμα» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην «πόρτα» της Ρωσίας μπορεί και να οδήγησε στον πόλεμο.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Πάπας αναφέρθηκε στη φονική επίθεση της Ρωσίας προς την γείτονα χώρα της, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΝΑΤΟ. Δεν είπε, βέβαια, ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ σε χώρες κοντά στη Ρωσία «προκάλεσε» τη Μόσχα, αλλά σημείωσε ότι αυτό «ίσως διευκόλυνε» την εισβολή.
Pope Francis repeated comments he has made in general audiences and in other interviews that the war is nothing more than a giant opportunity for a “trade in arms”https://t.co/wFKnJ3vdXY
— The Daily Beast (@thedailybeast) May 3, 2022
Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε, επίσης, τη «βαρβαρότητα» του πολέμου και τη συνέκρινε με τον εμφύλιο πόλεμο στη Ρουάντα τη δεκαετία του 1990, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τη γενοκτονία της μειονότητας των Τούτσι. Κατόπιν, συνέχισε επισημαίνοντας πως η Αγία Έδρα ζητά από τα μέσα Μαρτίου συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. «Φυσικά, χρειαζόμασταν τον ηγέτη του Κρεμλίνου για ένα “παράθυρο” χρόνου. Δεν είχαμε ακόμη καμία απάντηση και εξακολουθούμε να προσπαθούμε, ακόμα κι αν φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή», είπε σχετικά.
Θα επισκεφθεί το Κίεβο, αφού προηγηθεί η Μόσχα
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Πάπας Φραγκίσκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει στο Κίεβο, προς το παρόν: «Πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα, πρώτα πρέπει να συναντήσω τον Πούτιν». Ο Πάπας ανέφερε, επίσης, ότι ακύρωσε συνάντηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο, τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και βασικό υποστηρικτή του Πούτιν, που δικαιολόγησε τον πόλεμο, καθώς και οι δύο πίστευαν ότι θα είχε «διφορούμενη» ερμηνεία – αλλά σε τηλεφωνική επικοινωνία είπε ότι προειδοποίησε τον Κύριλλο να μην «γίνει ο ίδιος βωμός του Πούτιν».
Από το ξεκίνημα της εισβολής στην Ουκρανία, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα επικρίνει τον πόλεμο, ενώ αποφεύγει να κατονομάσει τον Πούτιν, καθώς η εξωτερική πολιτική του Βατικανού θέλει να κρατά ανοιχτή την πόρτα για διάλογο. Όπως αναφέρει το Politico, η ρωσική πρεσβεία στην Αγία Έδρα δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις ή σε αίτημα για σχολιασμό του θέματος μέσω email. Εκπρόσωπος του Βατικανού, επίσης, δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.