Η Ευρωπαϊκή Ενωση (μπορεί να) θέλει, αλλά κάποια από τα κράτη-μέλη της εξακολουθούν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, όσον αφορά στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για την πολεμική εισβολή της στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά στην προσδοκώμενη καθολική απεξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο.
Πιο συγκεκριμένα, οι σημερινές συνομιλίες σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκλεισαν χωρίς τελική συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο μεγαλύτερο τμήμα των κυρώσεων και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα.
«Το Συμβούλιο είναι ενωμένο σε ό,τι αφορά την ανάγκη υιοθέτησης του 6ου πακέτου κυρώσεων», επισημαίνουν από κοινού πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλικής Προεδρίας της Ε.Ε. «Απομένει ακόμα μια δουλειά, για να ολοκληρώσουμε, σε πνεύμα αλληλεγγύης, τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητες για τους όρους πετρελαϊκού εφοδιασμού προς τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση πολύ ειδική, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό από ρωσικό αγωγό πετρελαίου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν: «Επαφές σε όλα τα επίπεδα θα συνεχιστούν στην αρχή της εβδομάδας, με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το 6ο πακέτο κυρώσεων, το συντομότερο δυνατό».
«Φρένο» από Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας στο 6ο πακέτο κυρώσεων αποτελεί το ζήτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίες τροφοδοτούνται με πετρέλαιο μόνο μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένη με τα δύο επιπλέον έτη (ως το τέλος του 2024) που της έχουν προταθεί για το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ανάλογη παράταση φαίνεται να ζητά και η Σλοβακία, αλλά και η Τσεχία.
The EU plan to ban Moscow’s oil imports stalled due to resistance from Hungary, which remains heavily reliant on Russian crude https://t.co/cemtwx5Oig
— Bloomberg (@business) May 8, 2022
Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που ζητούν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος ήταν το 6ο πακέτο κυρώσεων να έχει τεθεί σε ισχύ την 9η Μαΐου, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται πριν τις 10 Μαΐου, όποτε και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. (COREPER).