Η προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ θα χωρίσει πολιτικά, στρατιωτικά αλλά και ιδεολογικά την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα, αυτό της Δύσης υπό πλήρη αμερικανική ηγεμονία, και αυτό της Ρωσίας υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
- Της Κύρας Αδάμ
Η ευρωπαϊκή ήπειρος θα χωριστεί από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα σε δύο αντίπαλους σχηματισμούς, οι οποίοι τώρα περιορίζονται σε έναν πόλεμο «δι’ αντιπροσώπου» στο έδαφος της Ουκρανίας (Proxy war).
Το NATO με την ένταξη της Φινλανδίας θα αυξήσει τα σύνορά του με τη Ρωσία κατά 1.300 χλμ., η Βαλτική Θάλασσα θα χάσει το προνόμιο της περιοχής ελεύθερης πυρηνικών, ενώ η Ρωσία θα βρεθεί απέναντι σε ένα συνεχές τείχος νατοϊκών χωρών, από την Αρκτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ουάσινγκτον των Μπάιντεν και Μπλίνκεν εξακολουθεί να μη λαμβάνει υπόψη τις σταθερές ρωσικές προειδοποιήσεις ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με το «εχθρικό ΝΑΤΟ». Όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τις ρωσικές προειδοποιήσεις στην περίπτωση της Ουκρανίας -που εξαιρετικά δύσκολα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ-, αλλά επιτάχυνε τις διαδικασίες για την ένταξη ακόμα δύο υπολογίσιμων χωρών στη Συμμαχία.
Η Σουηδία και η Φινλανδία ευελπιστούν ότι θα «προστατευτούν» έναντι της Ρωσίας υπό το περίφημο άρθρο 5 της Συμμαχίας, το οποίο θεωρούν ότι θα δράσει αποτρεπτικά σε ενδεχόμενα σχέδια της Ρωσίας να επιβουλευθεί τα «εχθρικά» προς αυτή πλέον κράτη της Βαλτικής.
Η Ρωσία από την πλευρά της προειδοποιεί ότι η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα την εξαναγκάσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους, κυρίως στο Καλίνινγκραντ, πάνω στη Βαλτική. Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε: «Κανείς πλέον δεν θα μπορεί να μιλά για αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς στη Βαλτική, η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί».
Η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει εύκολα την ικανότητα της Συμμαχίας, καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν απολύτως εκσυγχρονισμένες ένοπλες δυνάμεις, που συμμετέχουν συχνά σε νατοϊκά γυμνάσια, επομένως ο χρόνος ένταξης και προσαρμογής τους θα είναι μηδαμινός.
Το πρόβλημα για τη Ρωσία είναι ότι όχι μόνο θα εμποδίζεται ή θα παρακολουθείται στενά από τις νατοϊκές δυνάμεις στα νερά της Βαλτικής, αλλά κυρίως στον Αρκτικό Κύκλο, όπου η Ρωσία έχει τεράστια στρατηγικά συμφέροντα και στις νέες οδούς ναυσιπλοΐας που ψάχνει να κατοχυρώσει.
Επιπροσθέτως, στον πόλεμο στην Ουκρανία η Ρωσία θα αποκτήσει ακόμα ένα πρόβλημα. Τα αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη δεν θα κατασκοπεύουν από αέρος τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων ώστε να κατευθύνουν επιτυχώς εναντίον τους τα ουκρανικά πυρά μόνο από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και από τη Βαλτική, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας για τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Για την ώρα, «κόντρα στο ρεύμα» εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με την ένταξη των δύο αυτών χωρών, διότι έχουν γίνει καταφύγιο τρομοκρατών σε βάρος της Τουρκίας. Είναι προφανές ότι η Άγκυρα, κατά την προσφιλή της μέθοδο, θα παζαρέψει χοντρά τη θετική ψήφο της για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα παζάρια δεν θα γίνουν με τις δύο αυτές χώρες, αλλά με τις ΗΠΑ του προέδρου Μπάιντεν.
Η Τουρκία, ως γνωστόν, παζαρεύει σκληρά και τα F-16 και τους πυραύλους Patriot, αλλά και την προνομιακή μεταχείρισή της μέσα στο ΝΑΤΟ για θέματα που είτε αφορούν το Αιγαίο είτε τη Μέση Ανατολή ή τη Μεσόγειο, αφήνοντας τις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας στο απυρόβλητο. Καθυστέρηση στην ένταξη των δύο βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ έως ότου ικανοποιηθούν αιτήματα του Ερντογάν, φυσικά δεν θα δυσαρεστήσει τη Μόσχα…