Όπως αναμενόταν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απέτυχαν σήμερα στην προσπάθειά τους να πιέσουν την Ουγγαρία (σ.σ. τη βρήκαν εύκαιρο στόχο) να άρει το βέτο της στο προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.
«Ολόκληρη η ΕΕ κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος… πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
Η αλήθεια είναι όμως ότι η Κομισιόν έκανε για μια ακόμη φορά «πλάτες» στους κερδοσκόπους, διαδίδοντας δήθεν σχέδια για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τα οποία ωστόσο δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να υλοποιηθούν. Το βρώμικο παιχνίδι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζεται…
Όπως είχε τονίσει και ξεκαθαρίσει άλλωστε και ο ΓΓ του ΟΠΕΚ, δεν μπορούν οι υπόλοιπες χώρες να αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο αυξάνοντας την παραγωγή.
Η απαγόρευση των εισαγωγών αργού που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαΐου θα ήταν η πιο σκληρή κύρωσή της ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει περικοπές για τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικός αγοραστής ρωσικής ενέργειας, δήλωσε ότι επιθυμεί μια συμφωνία για την έγκριση του εμπάργκο πετρελαίου, το οποίο πρότεινε να διαρκέσει για χρόνια.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες: «Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα». Και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία εξέθεσε το επιχείρημά της με βάση οικονομικές και όχι πολιτικές ανησυχίες.
Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι η ΕΕ αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ορισμένοι διπλωμάτες επισημαίνουν τώρα ότι η Σύνοδος Κορυφής στις 30-31 Μαΐου, θα είναι η στιγμή για συμφωνία για τη σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, πιθανώς σε διάστημα έξι μηνών, με μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.
«Είμαι βέβαιη ότι θα βρούμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες», δήλωσε με τη σειρά της η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.