Μάχες ξέσπασαν σήμερα στην Τρίπολη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της διορισμένης από το κοινοβούλιο κυβέρνησης -που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ– και την άφιξή της στην πρωτεύουσα της Λιβύης, έδρα της αντίπαλης κυβέρνησης.
Η υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης του Φάτι Μπασάγκα ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι «ο νέος Πρωθυπουργός και αρκετοί υπουργοί έφθασαν «στην πρωτεύουσα Τρίπολη για να αρχίσουν τις εργασίες τους» εκεί».
Έφυγαν λίγο αργότερα!
Η κυβέρνηση της Λιβύης που διορίστηκε από το κοινοβούλιο ανακοίνωσε ωστόσο μετά από λίγες ώρες ότι αποσύρεται από την Τρίπολη, έδρα της αντίπαλης κυβέρνησης της χώρας.
Η υπηρεσία Τύπου επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι ο Μπασάγκα, όπως και πολλοί από τους υπουργούς του, «εγκατέλειψαν την Τρίπολη προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια (…) των πολιτών».
Γιατί γίνεται χαμός
Η κυβέρνηση του μεταβατικού Πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και σχηματίστηκε έπειτα από πολιτική διαδικασία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2020, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση αυτή.
Ξέσπασαν μάχες προτού ξημερώσει ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες μετά την άφιξη της κυβέρνησης του Μπασάγκα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Συνεχή, σφοδρά πυρά εξακολουθούσαν να ακούγονται στην πόλη γύρω στις 07:00 (τοπική ώρα· 08:00 ώρα Ελλάδας).
Η λιβυκή Βουλή, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ονόμασε νέο πρωθυπουργό τον Μπασάγκα τον Φεβρουάριο. Το κοινοβούλιο υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου είχαν αποπειραθεί να κυριεύσουν την πρωτεύουσα το 2019.
Σύμφωνα με τον Ισάμ Αμπού Ζαρίμπα, Υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης που ονόμασε το κοινοβούλιο, «η λιβυκή κυβέρνηση θα ασκεί πλέον τα καθήκοντά της στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες του δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν διώξεις εναντίον των μελών της κυβέρνησης Ντμπέιμπα για πολιτικούς λόγους.
Ο Μπασάγκα είχε αποπειραθεί επανειλημμένα να εδραιώσει την εξουσία της κυβέρνησής του στην Τρίπολη, αλλά μέχρι σήμερα ο Ντμπέιμπα αρνείτο να συναινέσει σε κάτι τέτοιο. Ο Ντμπέιμπα, επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη και επιχειρηματίας, αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία, κάτι που προκάλεσε εκ νέου μακρά διένεξη ανάμεσα στις δύο παράλληλες κυβερνήσεις.
Η κυβέρνησή του είχε βασική αποστολή να οργανώσει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν τον Δεκέμβριο του 2021. Όμως, οι συνεχείς διενέξεις ανάμεσα σε τοπικούς ηγέτες, ειδικά για τη νομική βάση της εκλογικής διαδικασίας, οδήγησαν στην αναβολή επ’ αόριστον των εκλογών αυτών.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ντμπέιμπα θεωρούν έτσι ότι η θητεία του έλαβε τέλος μετά τη ματαίωση των εκλογών.