Η Τουρκία έχει μπλοκάρει την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να διεκπεραιώσει αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες την ίδια μέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, αλλά η στάση της Άγκυρας σταμάτησε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος.
Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες ότι το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Θέτει επίσης το σκηνικό για αρκετές ημέρες έντονης διπλωματίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα.
Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είχε βάλει φρένο στη διαδικασία, αλλά επέμεινε ότι η Τουρκία δεν αποκλείει την προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
«Δεν λέμε ότι δεν μπορούν να είναι μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος. «Απλώς πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, στην ίδια σελίδα, σχετικά με την απειλή που αντιμετωπίζουμε».
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία». . . Όσο πιο γρήγορα καταλήξουμε σε συμφωνία, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ένταξη».
Και τα 30 υπάρχοντα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά αυτή η διαδικασία ξεκινά μόνο όταν η αμυντική συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.
Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει, εκτός από το να επαναλάβει τις προκλητικά φιλοτουρκικές παρατηρήσεις του Στόλτενμπεργκ ότι «το συμφέρον ασφάλειας όλων των συμμάχων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη [και] είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα».
Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στους δυτικούς συμμάχους επειδή δεν σέβονται την «ευαισθησία» της Άγκυρας για την τρομοκρατία και κατηγόρησε τους τελευταίους αιτούντες του ΝΑΤΟ ότι αρνήθηκαν να εκδώσουν 30 άτομα που κατηγορούνται σχετικά με την τρομοκρατία στη χώρα του. Η Τουρκία που ενισχύει σχεδόν το σύνολο των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή, βαφτίζει τρομοκράτες όσους αντιστέκονται στην δολοφονική της δράση!
«Ζητήσαμε να μας εκδώσουν 30 τρομοκράτες. Είπαν: «Δεν τους δίνουμε», είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο. «Δεν θα παραδώσετε τρομοκράτες, αλλά θέλετε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε ναι σε έναν οργανισμό ασφαλείας που στερείται ασφάλειας».
Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει την εξουσία να ασκεί βέτο στην ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, είπε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να «καταλάβουν, να σέβονται και να υποστηρίξουν» τις ευαισθησίες της Τουρκίας σχετικά με αυτές τις ομάδες, αλλά πρόσθεσε: «Κανένας από τους συμμάχους μας δεν έδειξε τον σεβασμό που περιμέναμε να την ευαισθησία μας».
Η βαρυσήμαντη απόφαση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης να επιδιώξουν την ένταξη στη συμμαχία έρχεται μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η αντίθεση του Ερντογάν στην αποδοχή τους έριξε μια σκιά σε αυτό που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ προσπάθησαν να ορίσουν ως ιστορική στιγμή για τη συμμαχία.
«Αυτή είναι μια καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη, καθώς οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας παρέδωσαν τα αιτήματά τους σε τελετή στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Στόλτενμπεργκ δεσμεύτηκε ότι το ΝΑΤΟ είναι «αποφασισμένο να εργαστεί για όλα τα ζητήματα και να καταλήξει γρήγορα σε συμπεράσματα», προσθέτοντας: «Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν στη σημασία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όλοι συμφωνούμε ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή που όλοι πρέπει να αδράξουμε».
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö και η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson θα επισκεφθούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την υποστήριξή του για ταχεία επικύρωση και προσπάθεια να ξεπεραστεί η τουρκική αντίδραση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντηθεί την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Niinistö είπε: «Αν έχουμε μια γρήγορη διαδικασία εκεί, βοηθάει την όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα».
Το θέμα είναι εάν η Δύση και οι υποτιθέμενες πολιτισμένες χώρες θα πέσουν τόσο χαμηλά, ώστε να δεχτούν να παραδώσουν αθώους ακτιβιστές στα νύχια του Ερντογάν, όπου τους περιμένει ένας αργός και βασανιστικός θάνατος.