Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν δημοσίευσε στο Telegram μια λίστα με τα «μη φιλικά έθνη», που ταξινομούνται με βάση τον αριθμό των αντιρωσικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει.
«Είναι αυτοί που πρέπει να κατηγορηθούν για την εκτίναξη των τιμών παγκοσμίως», ανέφερε στην ανάρτησή του.
Επικεφαλής της λίστας είναι οι ΗΠΑ, με 1.983 διακριτές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Βολόντιν. Ακολουθούν ο Καναδάς, η Ελβετία, η Βρετανία, η ΕΕ ως ενιαία οντότητα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
«Με την εισαγωγή παράνομων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αυτά τα κράτη προκάλεσαν άνοδο των τιμών για την ενέργεια και τα τρόφιμα», έγραψε ο Ρώσος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αυτοί είναι οι κύριοι ένοχοι πίσω από τα τρέχοντα προβλήματα και τις μελλοντικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο».
Οι τιμές στην ενέργεια είχαν φτάσει σε υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη, πριν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Τότε η Μόσχα είχε πει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να μετριάσει την αύξηση, συνάπτοντας μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας με τη Ρωσία που θα είχαν μηχανισμούς για να αποτρέπουν τις απότομες αυξήσεις.
Πρότεινε επίσης τη σύνδεση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 το συντομότερο δυνατό για να διασφαλιστούν οι εισαγωγές. Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που είναι τώρα σε ισχύ, περιλαμβάνουν την αναστολή του έργου για το άμεσο μέλλον και μια προσπάθεια αποσύνδεσης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.
Οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία έθεσαν επίσης υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της χώρας να σπέρνει και να συγκομίζει σιτηρά αυτή την εποχή. Η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών, ιδιαίτερα σιταριού και μαζί με τη Ρωσία αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας προσφοράς σίτου πέρυσι.
Οι κυρώσεις έχουν επίσης επιδεινώσει τη ρωσική και τη λευκορωσική χημική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων.