Μέρα με τη μέρα κλιμακώνει ο Ερντογάν τις επιθέσεις του σε Ελλάδα και Κύπρο, έχοντας κατά νου τις ονειρώξεις του για «Γαλάζια Πατρίδα». Έφτασε δε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι είναι «κακός γείτονας» και γι’ αυτό απέκτησε η Τουρκία αμυντική βιομηχανία!
Στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης ο σουλτάνος χαρακτήρισε ακόμη μια φορά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση» δηλώνοντας ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο». Ενώ δεν έχασα την ευκαιρία να υπονοήσει ότι η χώρα μας προστάτευσε τους Γκιουλενιστές, λέγοντας «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO».
Αναφερόμενος στο υποβρύχιο είπε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για 3 μέρες και και 12 εβδομάδες στη θάλασσα χωρίς ανεφοδιασμό. Και συνεχίζοντας είπε ότι το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι ο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας μέχρι το 2027 θα έχει αποκτήσει 6 νέου τύπου υποβρύχια.
Αποκάλυψε ακόμη ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο, που ξεκινά το 2025 και σχεδιάζουν να το παραδώσουν σε περίπου έξι χρόνια. Με το μυαλό του κολλημένο στη «Γαλάζια Πατρίδα» δήλωσε πως «έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας». Και για να ευλογήσει τα γένια του είπε «παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των συμμάχων, το πετύχαμε αυτό».
Για ακόμη μια φορά προχώρησε σε επίθεση κατά της Δύσης, που τρέχει να τον προσκυνήσει, δηλώνοντας ότι «τα όπλα, που δεν μας δόθηκαν έναντι αμοιβής, μεταφέρθηκαν δωρεάν με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά στις αιμοσταγείς τρομοκρατικές οργανώσεις». Ενώ επέμεινε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας «δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτά».