Πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου ΥΠΕΞ στο Ισραήλ μετά από 15 χρόνια

Το βλέμμα της Άγκυρας στραμμένο στο φυσικό αέριο…

Must Read

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φθάνει στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ και θα ταξιδέψει το πρωί της Τρίτης στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη για συνάντηση με την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους και τον ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ μετά από 15 χρόνια και ένα από τα αντικείμενά της είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων της Τουρκίας με τους Παλαιστίνιους, αλλά και η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, με τις προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα να είναι κάτι που επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισάακ Χέρτζογκ τον Μάρτιο στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη φαίνεται πως άνοιξε μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά από μια δεκαετία εντάσεων.

Έτσι τώρα, η Τουρκία «ονειρεύεται» έναν εξεζητημένο αγωγό φυσικού αερίου και ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ, αναβιώνοντας ένα έργο διοχέτευσης ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στην προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Όμως, το σχέδιο αντιμετωπίζει τον ισραηλινό σκεπτικισμό σχετικά με τις προηγούμενες διπλωματικές εντάσεις και φαίνεται στα μάτια των ειδικών σαν «ένα όνειρο», λόγω της υλικοτεχνικής πολυπλοκότητας και του κόστους του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να «συνεργαστεί (με το Ισραήλ) σε έργα ενεργειακής ασφάλειας» με την προοπτική αποστολής ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία προκαλεί φόβους για την προμήθεια.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς που επικαλούνται τα ισραηλινά ΜΜΕ ωστόσο,, υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον της χώρας για ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία:

«Οι ενεργειακές σχέσεις σφυρηλατούνται από συνεργαζόμενα, έμπιστα κράτη — σίγουρα όχι όπως θα περιέγραφε κανείς την τρέχουσα δυναμική μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάμπι Μίτσελ, συνεργάτης πολιτικής στο Ινστιτούτο Mitvim στο Ισραήλ. «Υπάρχουν εκείνοι στο Ισραήλ που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν είναι ένα αναξιόπιστο μέρος», είπε ακόμα

Το 2016, οι δύο χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν να εξετάζουν τη σκοπιμότητα ενός υποθαλάσσιου αγωγού για την άντληση ισραηλινού φυσικού αερίου στους Τούρκους καταναλωτές και στην Ευρώπη.

Ωστόσο, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί από τότε, εν μέσω έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Ερντογάν να θεωρεί τον εαυτό του ως… πρωταθλητή της παλαιστινιακής υπόθεσης και ισχυρό υποστηρικτή της Χαμάς.

Το έργο του αγωγού «διατρέχει αμφιλεγόμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο», όπως αναφέρουν ισραηλινά δημοσιεύματα «και τα μέλη της ΕΕ Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται συχνά σε αντιπαράθεση με την Τουρκία».

Ο Μίτσελ είπε: «Αυτό δεν είναι κάτι που το Ισραήλ ενδιαφέρεται να επιδιώξει, καθώς θα έβλαπτε τις σχέσεις με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ ο διευθυντής του προγράμματος Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής για τη Μέση Ανατολή, Άαρον Στάιν είπε στο AFP: «Ποτέ δεν πίστευα ότι το έργο ήταν εφικτό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This