Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 80 λεπτών με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαν από κοινού ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την καγκελαρία, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τον Πούτιν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει σε σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση, ενώ του ζήτησαν να διασφαλίσει τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης του άμαχου πληθυσμού.
Σημείωσαν «θετικά» τη δέσμευση του Πούτιν «να μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης, και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού».
Σολτς και Μακρόν αναφέρθηκαν ακόμη στην παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα τεταμένη ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου.
To avoid a global food crisis, we call upon President Vladimir Putin to lift the blockade of Odessa to allow the export of Ukrainian grain via the Black Sea.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 28, 2022
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά δια θαλάσσης. Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες.
Οι τρεις ηγέτες, τονίζει η καγκελαρία, συμφώνησαν ακόμη στον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ειπώθηκαν τα εξής αναφορικά με την εξαγωγή σιτηρών που είναι ελαφρώς διαφορετικά με τα όσα ανακοίνωσαν οι Γερμανοί:
«Εξετάστηκε λεπτομερώς η κατάσταση στον τομέα της διασφάλισης της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εύλογα και βάσει συγκεκριμένων στοιχείων εξήγησε τους πραγματικούς λόγους για τις δυσκολίες στον εφοδιασμό τροφίμων, που ήταν αποτέλεσμα των λανθασμένων οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών των δυτικών χωρών, καθώς και των αντιρωσικών κυρώσεων που επέβαλαν. Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση επιλογών για την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η αύξηση της προσφοράς ρωσικών λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων θα συμβάλει επίσης στη μείωση των εντάσεων στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, κάτι που, φυσικά, θα απαιτήσει την άρση των σχετικών περιορισμών κυρώσεων».
Διαβάστε ακόμα: