Μπορεί η Ιαπωνία να συμμετέχει στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετεί και την στάση Ζελένσκι. Αντίθετα, η Ιαπωνία έχει εθνικούς λόγους για να στρέφεται κατά της Μόσχας, διότι υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση της ιαπωνικής κυριαρχίας στις Κουρίλες νήσους από την Ρωσία, αυτό όμως δεν εμπόδισε έναν κορυφαίο Ιάπωνα πολιτικό να καταλογίσει μεγάλες ευθύνες στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι για το ξέσπασμα του πολέμου.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κατακεραύνωσε τη στάση του προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την κατάσταση στο Ντονμπάς, χαρακτηρίζοντας την ως αιτία για την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στον Economist, ο Άμπε θεωρεί βέβαιο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν ο Ζελένσκι αναθεωρούσε τη στάση του για την πορεία της χώρας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και παραχωρώντας ευρεία αυτονομία στις αυτοανακηρυχθείσες πλεον «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ».
Ταυτόχρονα, ο πρώην Ιάπωνας ηγέτης παραδέχτηκε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να επηρεάσει τον Ζελένσκι και μόνον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε αυτή τη δύναμη, αλλά θεωρεί ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δεν θα άλλαζε τη στάση του.
Η τελευταία τοποθέτηση του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, διότι προσπαθεί να καταρρίψει τον ισχυρισμό ότι ο Ζελένσκι είναι αχυράνθρωπος του Μπάιντεν και λέει ακριβώς το αντίθετο. Ότι ο Ζελένσκι έχει την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις του και ότι ούτε ο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να τον μεταπείσει!
Ενδιαφέρουσα προσέγγιση.
Ο Άμπε είναι ο ηγέτης που προέτρεψε στο πρόσφατο παρελθόν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους για την Ταϊβάν. Δεν είναι δηλαδή φανατικός φιλοαμερικανός, γεγονός που κάνει την τοποθέτηση του ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.