Μπορεί οι «27» να ήρθαν σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ωστόσο, η συγκεκριμένη συμφωνία έχει και κάμποσους «αστερίσκους».
Έτσι, πέρα από την ειδική συμφωνία που εξασφάλισε για χάρη της πατρίδας του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επέμενε να απειλεί με βέτο την κάθε πρόταση που έριχναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουμε, πλέον, και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η χώρα του εξαιρείται από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Bulgaria has been exempted from the European Union embargo on Russian oil until the end of 2024, Bulgarian Prime Minister Kiril Petkov told reporters in Brussels on Tuesday. https://t.co/WYnonfLSRp
— Drogon (@drogon_dracarys) May 31, 2022
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Πέτκοφ, η Βουλγαρία θα εξαιρεθεί από το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2024. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξαίρεση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για τη χώρα.
Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο πραγματοποιούνται με διαφορετικό τρόπο από τις πληρωμές για το φυσικό αέριο και αποκλείονται από τον μηχανισμό μετατροπής ρουβλίων. Η εξαίρεση αυτή θα επιτρέψει στα διυλιστήρια πετρελαίου στο Μπουργκάς να προσαρμοστούν, ώστε να λειτουργούν με μη ρωσικό πετρέλαιο. Όπως τόνισε, η Βουλγαρία εξαιρέθηκε, λόγω της κατανόησης ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν (μόνο) με ρωσικό πετρέλαιο.
Μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών η Βουλγαρία
Σε σχέση με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζονται δυνατότητες μεταφοράς μέσω των αποκαλούμενων θαλάσσιων διαδρόμων.
Η Βουλγαρία έχει μια από τις ευνοϊκότερες θέσεις στην Ευρώπη, γιατί είναι μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή σοδειά σιτηρών αναμένεται να φθάσει τους 7 εκατομμύρια τόνους, με την εγχώρια κατανάλωση να είναι περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι.
Ως εκ τούτου, η Βουλγαρία αναμένεται να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στο γενικότερο πρόβλημα, καθώς η ίδια δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κρίση στα σιτηρά. Ωστόσο, από τη στιγμή που τα σιτηρά αποτελούν παγκόσμιο προϊόν, είναι πιθανόν η τιμή τους να αυξηθεί. Εάν, πάντως, δεν υπάρξουν θαλάσσιοι διάδρομοι, το λιμάνι της Βάρνας μπορεί να αξιοποιηθεί καταλλήλως, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
- Δείτε επίσης: «Λευκός καπνός» από τη Σύνοδο Κορυφής: Οι «27» τα βρήκαν, τελικά, για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο!