Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι υπήρξε «θετικό κλίμα» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών F-16 που επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα από την Ουάσιγκτον και σχολίασε σχετικά: «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοί μας οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν στις ανάγκες μας»!
Σε δεξίωση που παρέθεσε για την τουρκική εορτή της αεροπορίας, ο Ακάρ μεταξύ άλλων τόνισε, με έμμεση αναφορά και στα όσα γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, πως «η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας είχε μεγάλο μερίδιο στις επιτυχίες που σημειώθηκαν σε πολλούς τομείς, από την προστασία των ουρανών έως την αντιτρομοκρατική επιχείρηση, από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας».
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Türk Hava Kuvvetlerinin 111'inci Kuruluş Yıl Dönümü dolayısıyla Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Küçükakyüz ve beraberindeki Hava Kuvvetleri Komutanlığı personelini kabulünden görüntüler…https://t.co/y1yeNX786B#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/YyS6RLYgP6
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) June 1, 2022
Μιλώντας για το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία απόκτησης των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι… όλα βαίνουν καλώς και δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών που γίνονται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία:
«Πραγματοποιήσαμε το έργο μας μέσα σε μια συγκεκριμένη διαδικασία για την προμήθεια των Blok 70 Vipers και τον εκσυγχρονισμό των άλλων αεροσκαφών μας. Πιστεύουμε ότι ο σύμμαχός μας, οι ΗΠΑ, θα ανταποκριθεί και στην ανάγκη της Τουρκίας από αυτή την άποψη. Όσον αφορά τη συλλογική άμυνα και τη διαλειτουργικότητα, πιστεύω ότι αυτό δεν θα αγνοηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση. Διότι, τόσο οι συναντήσεις που έγιναν με τις αμερικανικές αντιπροσωπείες που έρχονται στην Τουρκία, όσο και οι επαφές της αποστολής στις ΗΠΑ με τα μέλη του Κογκρέσου ήταν σε θετικό κλίμα και διαμορφώθηκε το έδαφος για τη συνέχιση των επαφών».
Δηλώνοντας με τη γνωστή τουρκική «μαλαγανιά» ότι αυτό το θέμα δεν είναι μόνο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, ο Ακάρ επεσήμανε:
«Για να είναι ισχυρό το ΝΑΤΟ, τα μέλη του πρέπει να είναι ισχυρά ατομικά. Το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτή την έννοια της δύναμης είναι το στοιχείο του αέρα. Αυτό το στοιχείο του αέρα πρέπει επίσης να ενισχυθεί. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα αγνοηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση».
Γι’ αυτό άραγε η Τουρκία να άλλαξε γνώμη και από εκεί που χθες έλεγε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση Άγκυρας-Ελσίνκι-Στοκχόλμης, σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση στις Βρυξέλλες με ανώτερους αξιωματούχους από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία, για να πειστεί η Άγκυρα να πει το «ναι» στην ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία;
According to #NATO Secretary General @jensstoltenberg remarks today, #Turkey had a change of heart from yesterday when its FM vowed to not hold such meeting under NATO brokerage in Brussels. https://t.co/ut9tsDdZsQ pic.twitter.com/WkLSdwADXf
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) June 1, 2022
Διαβάστε ακόμα:
- Νέα επίδειξη τουρκοφιλίας από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ
- Μπλίνκεν: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα διαρκέσει πολλούς μήνες»
- Εμπρηστικός Ερντογάν: «Τέλος οι συνομιλίες με την Ελλάδα! Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με εμάς»