«Απαντήσεις» περιμένει η Τουρκία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, προκειμένου να τούς ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους ως προς το φλέγον αυτό ζήτημα για τις δύο Σκανδιναβικές χώρες, ιδίως όσο παραμένει σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ότι ο τρόπος με τον οποίο η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας, θα καθορίσει εάν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 29-30 Ιουνίου. «Εξαρτάται από το τι κάνουν η Σουηδία και η Φινλανδία», είπε χαρακτηριστικά.
The response of Finland and Sweden to Turkey’s demands will determine the progress of the countries’ NATO membership bids ahead of an alliance summit this month, Turkish Presidential spokesman İbrahim Kalın said on Friday.https://t.co/CPn9SJVoiH
— Ahval (@ahval_en) June 3, 2022
«Όταν δούμε πρόοδο στα αιτήματά μας, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μια τουριστική, μια ούτε και οικονομική συμμαχία· είναι συμμαχία ασφάλειας, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα μέλη του εξίσου και δίκαια», σημείωσε επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα ότι η Άγκυρα δεν έλαβε ακόμη προτάσεις από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι για τα αιτήματά της, που περιλαμβάνουν τη διακοπή της υποστήριξης σε «τρομοκρατικές» ομάδες, την έκδοση υπόπτων που αναζητούνται από την Τουρκία και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, που έχουν επιβάλει Στοκχόλμη και Ελσίνκι.
🇹🇷 Sweden, Finland should prove that they do not support terrorism, that their sanctions against Turkey have been lifted, are ready to show alliance solidarity, Erdoğan tells NATO chief
#turkey #mostliked https://t.co/XqodNacpvd— Imminent Global News (@imminent_news) June 3, 2022
Tον περασμένο μήνα Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στη Συμμαχία, ορμώμενοι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και φιλοξενούν στα εδάφη τους Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες, πάντως, υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες τους με την Τουρκία θα συνεχιστούν, ώστε να επιλύσουν τις αναμεταξύ τους διαφορές.
Υπενθυμίζεται πως η ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία και από τα 30 κράτη μέλη του, πράγμα που σημαίνει πως, όσο η Τουρκία επιμένει στο βέτο της, οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα βρίσκουν κλειστή την πόρτα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.