Ουκρανία: 100 ημέρες πολέμου και καταστροφής!

Ζελένσκι: «Η νίκη θα είναι δική μας». Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους της

Must Read

Ξημέρωσε χθες η 100ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, με τις μάχες να μαίνονται με αμείωτη ένταση, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και το Κίεβο να παραδέχεται πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ένα σύντομο βίντεο δήλωσε βέβαιος πως στο τέλος «η νίκη θα είναι δική μας». «Οι εκπρόσωποι του κράτους βρίσκονται εδώ, υπερασπίζονται την Ουκρανία εδώ και εκατό ημέρες» σημείωσε ο Ζελένσκι στο 36 δευτερόλεπτων βίντεο που έχει μαγνητοσκοπηθεί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο. Στη συνέχεια, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επανέλαβε ότι «η σταθερή στήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και ιδίως με την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατάφερε να διατηρήσει τις θέσεις του κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης στην στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ, απέναντι στις προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να την αποκόψουν από τις γραμμές ανεφοδιασμού.

Την ίδια ώρα, διάφοροι αξιωματούχοι τοποθετήθηκαν χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ημερών. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Μπρίτζιτ Μπρινκ θεωρεί ότι οι βασικές προκλήσεις στη δουλειά της στην Ουκρανία είναι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία και η εδραίωση της δημοκρατίας.

«Η υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι ο πόλεμος. Ομως, όπως αντιλαμβάνομαι, ο λαός και η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλουν, τελικά, να ενσωματωθούν στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτόν τον λόγο η δεύτερη πρόκληση είναι τα ζητήματα που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την υποστήριξη της υπεροχής του Δικαίου, στόχος των οποίων είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας σας» δήλωσε η Μπρινκ.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, και η Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την ημέρα. «Πριν από 100 ημέρες ο κόσμος άλλαξε» έγραψε η Μετσόλα στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter. «Η απάντηση της Ευρώπης δεν είχε προηγούμενο. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασιστικοί». «Η γενναιότητα των Ουκρανών προκαλεί τον σεβασμό και τον θαυμασμό μας» σχολίασε στο ίδιο πνεύμα και η πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Αμίν Αουάντ, από την πλευρά του, συντονιστής του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, δήλωσε πως αυτός ο πόλεμος «δεν θα έχει νικητή». «Εχουμε ανάγκη για ειρήνη. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει» πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, επέμεινε για ακόμα μία φορά πως η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους της. «Ενας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης είναι να προστατεύσουμε τους κατοίκους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ. Εχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας τους και έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα» επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τέλος, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ είπε χθες πως το NATO θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει στην Ουκρανία μια «de facto» παρά μια «de jure» ένταξη στη συμμαχία, όταν θα συζητήσει για τη στρατηγική του για τα επόμενα 10 χρόνια στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Σερβία: Συμφωνία Βούτσιτς – Πούτιν για φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι επιμένουν να λειτουργούν ως το… μακρύ χέρι των ΗΠΑ στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι όμως να πληρώνουν ήδη ακριβά το «μάρμαρο», ειδικά στην ενέργεια, οι Σέρβοι επέλεξαν να βαδίσουν έναν άλλο δρόμο.

Αυτόν της ενίσχυσης των σχέσεών τους με τη Μόσχα, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν, εν μέσω κρίσης, να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο από 10 έως και 12 φορές πιο φθηνά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Σερβία εξασφάλισε «πολύ ευνοϊκή» συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου για τρία χρόνια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ τόνισε πως «θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα ως προς την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο», σημειώνοντας πως ο λογαριασμός θα είναι 10 έως 12 φορές μικρότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Βρυξέλλες έσπευσαν άμεσα, πάντως, να καταδικάσουν τη συμφωνία του Βελιγραδίου με τη Μόσχα, με την Κομισιόν ειδικά να διαμηνύει ότι αναμένει από τη Σερβία «να μην ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με τη Ρωσία».

«Οι υποψήφιες χώρες, περιλαμβανομένης της Σερβίας, θα πρέπει προοδευτικά να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές του απέναντι σε τρίτες χώρες με τις πολιτικές και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της λήψης περιοριστικών μέτρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής Πέτερ Στάνο. Η Σερβία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση εδώ και δέκα χρόνια, αλλά διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Το Βελιγράδι καταδίκασε στον ΟΗΕ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αρνείται να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ουκρανός πρέσβης στην Αγκυρα: Η Τουρκία αγοράζει σιτάρι που έκλεψαν οι Ρώσοι

Την ώρα που οι τιμές των σιτηρών αυξάνονται δραματικά, η Τουρκία εκμεταλλεύεται και πάλι την ευκαιρία για να γεμίσει τις αποθήκες της με αυτά που θεωρούνται προϊόν… κλοπής! Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που αγοράζουν σιτηρά τα οποία η Ρωσία έχει κλέψει από την Ουκρανία. Ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ τόνισε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε την συνδρομή των τουρκικών Αρχών και της Interpol στην έρευνα σχετικά με το ποιοι ενέχονται στη διέλευση των φορτίων σιτηρών από τα τουρκικά ύδατα.

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων υποχώρησαν ελαφρώς τον Μάιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, με εξαίρεση αυτές του σιταριού, που συνεχίζουν να αυξάνονται, ανακοίνωσε ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Επειτα από 100 ημέρες μιας σύγκρουσης που έχει αποσταθεροποιήσει τις αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, αυτός ο δείκτης του FAO έφθασε τις 157,4 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 22,8% σε έναν χρόνο από τον Μάιο 2021, αναφέρει ο οργανισμός. Το σιτάρι, ένα τρόφιμο στρατηγικής σημασίας, κατέγραψε αύξηση της τιμής του κατά 5,6% τον Μάιο – πρόκειται δε για μια αύξηση που συνδέεται «με την ανακοίνωση ενός εμπάργκο στις εξαγωγές από την Ινδία, με ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες των καλλιεργειών σε μείζονες εξαγωγικές χώρες» και με μια μείωση των προβλέψεων για την παραγωγή δημητριακών στην Ουκρανία.

Σε διάστημα ενός χρόνου, η τιμή του σιταριού, το 30% του παγκόσμιου εμπορίου του οποίου εξασφαλίζουν η Ρωσία και η Ουκρανία, αυξήθηκε κατά 56,2%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This