Σε συμφωνία στο μηχανισμό αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και στους κανονισμούς που αφορούν στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (screaning και δεδομένα Εurodac) κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε., κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου τους στο Λουξεμβούργο.
Μάλιστα, ο Ζεράρ Νταρμανίν, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης. Όπως ανακοίνωσε στο Τwitter, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της Ε.Ε. και για το μηχανισμό αλληλεγγύης, ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, έλαβε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών.
Avancée majeure au conseil des ministres de l'Intérieur sur le Pacte asile et migrations: soutien d'une large majorité à deux règlements pour renforcer la protection des frontières de l'UE et d'un mécanisme de solidarité pour aider les Etats membres sous forte pression. 🇪🇺
— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) June 10, 2022
Ο Ζ. Νταρμανίν, ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες η Γαλλική Προεδρία της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη. «Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Ζ. Νταρμαμίν.
Από την άλλη, ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά στον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screaning), καθώς και για τα δεδομένα Eurodac, θα βοηθήσουν στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της Ε.Ε. και στην άρνηση της εισόδου τους, εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.
*φωτο αρχείου